Kushner: Izrael elfoglalhatja a Jordán-völgyet, ha a palesztinok nem hajlandók tárgyalni

Az elnöki főtanácsadó a palesztinokat arra ösztönözte, hogy kezdjenek tárgyalásokba, hiszen kizárólag ezek révén javíthatnak a helyzetükön, és csak magukat hibáztathatják, ha a folyamat a jóváhagyásuk nélkül halad tovább.

Bár a palesztinok visszautasították a tárgyalásokon való részvételt, és Izraelben továbbra sem sikerül kormányt alakítani, az amerikai kormányzat mindenképpen sikerre akarja vinni az „évszázad béketervét”, beleértve a Fehér Ház jóváhagyását ahhoz, hogy Izrael annektálja Júdea és Szamária egyes részeit.

Mindezt Jared Kushner, az amerikai elnök főtanácsadója közölte még szerdán, egy amerikai szenátorokkal közös, zárt ajtós tanácskozáson. A bejelentés azután került napvilágra, hogy Izraelben egy éven belül a harmadik választást tartották, amely megerősítette, hogy az ország végzetes megosztottsága jottányit sem változott, és a politikai patthelyzet továbbra sem teszi lehetővé, hogy egyértelmű győztest hirdessenek.

Mindazonáltal úgy tűnik, a Trump-adminisztráció arra számít, hogy mind Benjamin Netanjahu miniszterelnök, mind legfőbb politikai riválisa, a Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz támogatni fogja az annexiót.

Noha két hete amerikai és izraeli tisztviselők találkoztak Jeruzsálemben, hogy megvitassák, Ciszjordánia mely területei felett áll készen Washington az izraeli szuverenitás alkalmazásának elismerésére, Kushner kijelentette, a demarkáció minden kérdésre kiterjedő folyamata még hónapokig is eltarthat.

Mindeközben a palesztinokat is arra ösztönözte, hogy kezdjenek tárgyalásokba, hiszen kizárólag ezek révén javíthatnak a helyzetükön, és csak magukat hibáztathatják, ha a folyamat a jóváhagyásuk nélkül halad tovább.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, a palesztinok már jóval azelőtt, hogy a tervet nyilvánosságra hozták volna, kijelentették: nem hajlandók elfogadni Trumpék béketervét, és azóta sem készek változtatni az álláspontjukon.

Palesztinok ezrei tüntettek az „évszázad béketerve” ellen

Pedig Egyiptom mellett több arab állam is arra kérte a palesztin vezetést, hogy fontolják meg az amerikai javaslatcsomag pontjait.

Mindezeken túl, a Palesztin Hatóság a terv bemutatása óta eltelt hónapokban visszavert minden olyan erőfeszítést, amely az Izraellel fennálló kapcsolataik normalizálására tett volna kísérletet.

Kushner a szenátoroknak elmondta, hogy a helyzet folyamatosan romlik, mégpedig két konkrét tényező miatt:

  • az egyik az Izrael részéről érzékelhető növekvő erőfeszítés, hogy kiterjessze a Ciszjordániában való jelenlétét,
  • a másik pedig a palesztin vezetés növekvő függősége a külföldi segélyektől.

A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője szerint „Kushner üzenete az volt: minden olyan esetben, amikor a tárgyalások zátonyra futottak, a palesztinok több pénzt kaptak, és Izrael tovább tudta bővíteni a településeket, ám a békefolyamat délibábnak bizonyult, és nem oldott meg semmit sem. Mindkét oldal vezetése csak azzal törődött, hogy megszerezze azt, amit akar, anélkül, hogy javítana az emberek élethelyzetén”.

Kushner számos arab állam támogatásával, illetve azzal indokolta a terv végrehajtásának szükségességét, hogy az Európai Unió sem ellenezte az abban vázolt elképzeléseket.

„Senki sem mondhatja azt, hogy nem adtunk esélyt a palesztinoknak, hogy visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz” – mondta egy fehér házi tisztviselő a 13-as csatornának. „Ha tárgyalni akarnak, készen állunk. Úgy gondoljuk, javíthatunk a dolgokon számukra, de ha nem, a világ halad tovább nélkülük. Nem fogjuk ugyanolyan ostoba módon végezni a dolgokat, mint korábban. Haladunk tovább előre”.

A Trump-féle béketervet először az amerikai elnök és Netanjahu tették közzé 2020 januárjában. Az egyezség keretében a Trump adminisztráció elismerné a Jordán-völgy annektálását és az izraeli szuverenitást Ciszjordánia 30%-án.

A palesztinok szerint az „apartheid nyert” az izraeli választáson

A palesztinok úgy látják, veszélybe kerül az önálló államiságuk, ha Izrael valóban annektálja Júdea és Szamária egy részét.