A palesztinok szerint az „apartheid nyert” az izraeli választáson

Csalódottan nyilatkoztak palesztin vezetők a keddi izraeli választási eredményekkel kapcsolatban, amelyek a szavazatok végleges összeszámlálása előtt Benjamin Netanjahu jobboldali szövetségének győzelmét sejtetik.

Saeb Erekat, az ismert vezető palesztin diplomata (az oslói szerződés főtárgyalója) Twitter csatornáján úgy fogalmazott, hogy az előzetes eredmények azt sugallják: a „megszállás és az apartheid győzött” a keddi választáson.

A szavazatok végleges összeszámlálása még hátra van, de minden exit poll jelentés szerint egyértelmű vereséget szenvedett a Beni Ganz vezette Kék-Fehér ellenzéki összefogás. Azt még továbbra sem lehet tudni, hogy Benjamin Netanjahu képes lesz-e jobboldali kormányt alakítani, mert még kérdéses, megszerezte-e ehhez a szükséges 61 mandátumot.

Dühös palesztinok

Az első exit pollok óta hatvanról ötvenkilencre csökkent a százhúsz tagú izraeli parlamentben (kneszetben) a jobboldali-vallásos tömb képviselőinek várható száma.

A Likud vezet a korai számlálások alapján, de kérdéses a koalíció

„Már temettek minket. Az ellenfeleink azt mondták: »A Netanjahu-kornak vége«. De együtt megfordítottuk az eseményeket” – mondta híveinek Benjamin Netanjahu.

„Netanjahu kampánya a konfliktus és a megszállás folytatásáról szólt. Az eredmény arra kényszeríti a régió lakosait, hogy a karddal éljenek tovább: hogy folytassák az erőszakot, a szélsőségességet és a káoszt” — fogalmazott a palesztin politikus, aki utalt arra is, mennyire fontos az izraeli kormányfőnek a Jordán-völgy és a júdea-szamáriai térség nagyobb részének visszafoglalása, amire a miniszterelnök nemcsak korábban, de a választás utáni beszédében is emlékeztette hallgatóságát.

A The Times of Israel szerint a palesztinok úgy látják:

saját önálló államiságuk egyik alapvetése lenne az, ha az említett területeket a sajátjuknak tudhatnák, és azokat Izrael nem akarná visszaszerezni. Azzal ugyanis végleg aláásnák a szerintük békét is jelentő kétállami megoldást.

Naftali Bennett, a jobboldali Jamina párt vezetője ezzel szemben arról beszélt kedd éjszaka, hogy a jobboldali szövetségesek új kormánya győzelmével képes lesz megteremteni a Júdea-Szamária (Ciszjordánia) feletti szuverenitást.
A Hamász terrorszervezet szóvivője közölte: a választási eredmény semmin nem fog változtatni, mert a jobb- és baloldali izraeli politikusok között számukra csak az „idegen megszállók” közötti választás adatott alternatívaként.

„A megszálló állam továbbra is egy haragos egység marad, és Palesztina földjén a választás sem fogja legitimálni”

— fogalmazott Twitter-oldalán Hazem Qassim.

Megosztott izraeliek

Közben az izraeli helyi média arról ír, hogy a választási eredmények Izrael két politikai táborra szakadását tükrözik – írja az MTI tudósítója.

Benjámin Netanjahu, az átmeneti kormány miniszterelnöke az elmúlt hónapokban körbejárta az országot, eljutott a legkisebb településekre és találkozott pártja, a Likud főként az ország szegényebb, periférikus területein élő híveivel.

Nagyon magas részvétel az izraeli választáson

Négy óráig a  jogosultak 47 százaléka adta le voksát annak ellenére, hogy egy éven belül már harmadszor rendeznek választásokat Izraelben.

A választási eredmények szerint Netanjahu, annak ellenére, hogy két hét múlva kezdődnek bűnügyi perei, sikerrel szólította meg őket. Mindezt kiváló szervezéssel mandátumokra is váltotta, a periférikus települések kevésbé iskolázott, nehezebb gazdasági helyzetben lévő és a politikai jogaikkal általában csekélyebb mértékben élő lakosai tömegesen járultak az urnákhoz.

Hasonló terepmunkát végzett a választások másik győztese, az arab pártokból alakult Közös Lista. Az ország mintegy húsz százalékát kitevő arab kisebbséget egyebek között Netanjahu ellen hangolta, hogy a kormányfő a szeptemberi választások előtt az arab választóhelyiségek bekamerázását szorgalmazta, az állítólagos ottani csalásokra hivatkozva.

Haragjukat növelte Donald Trump béketerve, amely azt jelentheti egy részüknek, hogy megfosztják őket izraeli állampolgárságutól, noha 1948 óta részei az országnak. A Közös Lista sikerét jelzi a magas választási részvétel az arabok lakta településeken, és hogy az ottani szavazók több mint 90 százaléka rájuk adta voksát.

Az Avigdor Liberman vezette jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) párt ismét a mérleg nyelve lehet, vagyis a szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága szerint annak a nagy pártnak a vezetője alakíthatja meg az új izraeli kormányt, amely mellé odaáll.

Netanjahu megígérte, választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet

Hozzátette, hogy az amerikai béketerv nyilvánosságra hozatala után más, a környéken található zsidó településekkel is hasonló terve van.