A Likud vezet a korai számlálások alapján, de kérdéses a koalíció

A jobboldali tömb a 61 széket igénylő parlamenti többség határán van a szavazatok közel 40%-os feldolgozottságánál. A végeredmény még változhat, de Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök győzelmet jelentett és koalíciós tárgyalásokat tervez – írja a Times of Israel.

A szavazatok közel 40%-os feldolgozottságánál a Likud a szavazatok 29,6%-át birtokolta nagy választói részvétel mellett, ami 35-36 Kneszet-széket jelent. Amennyiben ez a szám megvalósul, ez lenne a párt legnagyobb valaha volt legnagyobb parlamenti képviselete.

A Kék-Fehér párt elnöke, Beni Ganz a szavazatok 23,26%-át kaphatta, ami 28 széket jelentene. Ez jelentené az ellenzéki formáció eddigi legrosszabb eredményét.

Az előzetes számítások az ortodox Sasz és Egyesült Tóra Zsidóság pártoknak 10-10 széket adna, a jobboldali Jaminának pedig 7 széket. Így a jobboldali tömb a 61 fős többség küszöbén állna.

Tel-Aviv, 2020. március 3. Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud párt elnöke, az átmeneti izraeli kormány miniszterelnöke ünnepel támogatóival a párt eredményváró rendezvényén az izraeli parlamenti választások estéjén. MTI/AP/Ariel Schalit

Az ellenzék térfelén az arab Közös Lista 12,26%-ot ért el, ami 15 széket jelentene, a baloldali Munkapárt-Geser-Merec szövetség 7 széket kapna, a Jiszrael Bejtenu pedig 6-7 széket.

Az izraeli lap figyelmeztet, hogy

az eredmények még akár komolyan változhatnak is a szavazatok végső számolásával.

A szavazatok számolását lassítják a biztonsági intézkedések és a koronavírussal kapcsolatos félelmek.

Netanjahu Tel-Avivban szólt híveihez, közölve, hogy „masszív győzelmet” aratott.

„Hatalmas ellenfelekkel álltunk szemben, és már temettek minket. Az ellenfeleink azt mondták: »A Netanjahu-kornak vége«. De együtt megfordítottuk az eseményeket. Limonádét csináltunk a citromból”

– mondta Netanjahu.

Mint bejelentette, kedd reggel már megkezdi koalíciós tárgyalásait a jobboldali-vallásos tömbbel az új kormány tárgyában.

Az MTI szerint az exit poll eredmények ismeretében, éjjel a Kék-fehéret vezető Beni Ganz pártjának aktivistái előtt azt mondta, hogy Izrael történetének egyik legnehezebb választási kampánya zajlott le, melynek végeztével „nem ilyen eredményre” számítottak.

Ganz a tényleges választási végeredmények megvárására kérte a jelenlévőket.

Exit pollok: Likud-győzelem Izraelben

Ha minden igaz, Netanjahu és jobboldali koalíciója csupán 1 széknyire van a kormányalakításhoz szükséges mandátumoktól.