Exit pollok: Likud-győzelem Izraelben

Ha az előrejelzések pontosak, Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszerelnök Likud pártja és jobboldali koalíciója csupán 1 széknyire van a kormányalakításhoz szükséges mandátumoktól. 

Az izraeli média helyi idő szerint este 10-kor közzétette exit polljait, de a hivatalos eredményekre kedd reggelig kell várni – írja az Új kelet online.

Az egy éven belüli harmadik választások rekord részvétellel zajlottak, a koronavírus veszély ellenére is, 6,45 millió szavazásra jogosult izraeli 65,6 százaléka voksolt este 8-ig, ilyen arányra 1999 óta nem volt példa, akkor Ehud Barak győzedelmeskedett Benjamin Netanjahu felett.

Az exit pollokat ajánlatos óvatosan kezelni, 2015-ben 6 pontot tévedtek Netanjahu előnyére és a Jichák Herzog vezette Cionista Unió kárára.

Amennyiben azonban pontosak, Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszerelnök Likud pártja és jobboldali koalíciója csupán 1 széknyire van a kormányalakításhoz szükséges mandátumoktól.

A 12-es csatorna közlése szerint a Likud 37, a Kék-Fehér 34 mandátumhoz jutott. A 13-as csatornán ugyanez az arány 37-32. A Kan közszolgálati csatorna szerint az arány 36-33.

A jobboldali -vallásos tömb azonban egyik televízió szerint sem szerzett többséget ezúttal sem a kneszetben, hanem hatvan mandátummal rendelkezik, s vele szemben szintén hatvan helye lett együtt a Kék-fehér pártnak, a baloldali Egyesült Pártnak, az Arab Egyesült Listának, és Avigdor Liberman jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk nevű pártjának.

A kormányalakításhoz 61 mandátumra van szükség.

Érdekesség, hogy az áprilisi választásokon a jobboldal szintén 60 mandátumot szerzett, de Avigdor Liberman Jiszráel Beitenu pártja nem volt hajlandó csatlakozni hozzájuk, így a kormányalakítás elmaradt.

Nem sokkal a választás előtt Netanjahu változtatott a stratégiáján

Az elemzők úgy vélik, ha csak valami nagy fordulat nem következik be, megint marad a döntetlen az izraeli választásokon. Nagy Gabriella írása.