A palesztinok 64 százaléka erőszakkal válaszolna Trump béketervére

Egy friss felmérés szerint a palesztinok döntő többsége teljesen elutasítja az amerikai javaslatcsomagot.

Csaknem egyidejűleg azzal, hogy kedden utcai tömegdemonstrációt szerveztek Ramallahban, és Mahmúd Abbász az ENSZ Biztonsági Tanácsában emelt szót ellene, egy friss felmérés számszerűleg is megerősítette a palesztinok ellenkezését Donald Trump nemrég ismertetett közel-keleti béketerve kapcsán.

Az „évszázad alkuja” a 21. századi Marshall-terv

A terv esélyt ad a legyőzött agresszornak, hogy szembenézzen a vereségével, és egy új, civilizált életet építhessen magának. Seres Attila publicisztikája.

A Palesztin Politikai és Közvéleménykutató Központ (PCPSR) legutóbbi felméréséből ugyanis kiderül: a palesztinok 65 százaléka támogatja a Palesztin Hatóság vezetőjét abban a döntésében, hogy minden kapcsolatot felszámoljon Izraellel. Ugyanakkor 68 százalék mondta azt, hogy Abbász valójában nem fogja felégetni biztonsági együttműködését a zsidó állam vezetésével.

Kiderült, 94 százalékuk teljesen elveti az „évszázad béketervét”, és mindössze 4 százalékuk hajlandó támogatni azt. Sőt, a megkérdezettek 64 százaléka vélte úgy, hogy a palesztinoknak egyenesen erőszakos felkelésekkel kellene válaszolniuk az amerikai tervezetre.

A PCPSR 127 helyszínről, összesen 1270 palesztint vont be a kérdőíves felmérésbe február 5. és 8. között, a béketerv kihirdetése utáni napokban — írta a The Times of Israel.

A szervezet által közzé tett adatokból az is kiderül, hogy az oslói egyezmény aláírása óta sosem volt ilyen alacsony a kétállami megoldás támogatottsága — 59 százalék elveti, és csak 39 százalék támogatja az ötletet, aminek első számú akadályaként a palesztinok 61 százaléka az izraeli telepesek számának növekedését látja.

Öt pont a béketervben, ami felett lehet, hogy ön is átsiklott

Palesztin rabok szabadon engedésére, egy, az egyiptomi határ mentén levő sáv „Palesztinának” juttatására, és a zsidók Templom-hegyen való imádkozásának esetleges engedélyezésére vonatkozó részek is szerepelnek a dokumentumban.