Amerikától és Franciaországtól kér Irán eszközöket a lelőtt gép feketedobozának leolvasásához

Mindeddig hiába követelte Ukrajna a feketedoboz átadását, a perzsa állam nem enged, miközben kiderült: nincsenek meg az eszközeik, hogy egyedül boldoguljanak.

Egyre kellemetlenebbé válik Irán magatartása annak az ukrán személyszállító gépnek a tragédiájának kapcsán, amit az iráni légvédelem — saját közlése szerint „tévedésből” — lőtt le a hónap elején. Mint beszámoltunk róla, a MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le, nem sokkal felszállása után. Az ukrán áldozatokon kívül még további hat ország állampolgárai haltak meg: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

A szerencsétlenségben összesen 176-an vesztették életüket, köztük 11 ukrán – a gép 9 fős személyzete és két utas. Irán több napi tagadás után január 11-én beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal a Boeing 737-es típusú utasszállító gépet.

Azóta hazaszállították az áldozatok földi maradványait, ám Ukrajna kérésének nem tett eleget Irán, így a gép feketedobozát nem adták át a gyászoló európai országnak. Kanada — aminek 57 állampolgára veszítette életét a tragédiában — korábban azt szorgalmazta, hogy Franciaországba szállítsák a repülés adatait és hangfelvételeket rögzítő eszközt.

A Jerusalem Post úgy tudja, Teherán most Amerikától és Franciaországtól kérne eszközöket, hogy megfelelő információkhoz juthassanak az eset felderítéséhez.

Irán közleménye szerint a szükséges felszerelések listáját elküldték a francia és amerikai illetékes hatóságoknak is. Egyelőre egyik féltől sem érkezett válasz.

Egyre nagyobb a nyomás Amerika részéről

Annak a ténye, hogy Irán akár az Amerikai Egyesült Államoktól is eszközöket kérne a feketedoboz felnyitásához, vegyes reakciókat szült. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy épp az ukrán gép lelövésével szinte egyidejűleg Irán két amerikai katonai bázis ellen is rakétatámadást intézett, hogy megtorolják Kászim Szulejmáni tábornok likvidálását.

A Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokával a bagdadi repülőtérre vezető úton, egy dróntámadás során végeztek.

Likvidálta az iráni Al Kudsz erők hírhedt parancsnokát Amerika

Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal a bagdadi repülőtéren, egy dróntámadás során végeztek.

Szintén kulcsfontosságú tény, hogy a fennálló szankciók okán Irán évek óta nem juthat amerikai repülőgépekhez, sem a legmodernebb technológiai felszerelésekhez, így Teheránnak különösen nagy fejtörtést okozhat az amerikai gyártmányú 737-es Boeing gép feketedobozának leolvasása.

Ráadásul Donald Trump a közelmúlt eseményeit követően szinte azonnal újabb szankciókat ígért. Mike Pompeo külügyminiszter bejelentése alapján pedig szintén nem várható enyhülés, hiszen Washington legutóbb 17 büntetőintézkedést jelentett be iráni vállalatok és személyek ellen.

Donald Trump jóváhagyta az Irán elleni új szankciókat

Az amerikai elnök hozzátette: Szulejmáni hírszerzési jelentések szerint épp egy amerikai nagykövetség felrobbantását készítette elő.