3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki Trump fejére

A politikus a januárban likvidált Kászim Szulejmáni szülővárosát is képviseli az iráni parlamentben.

Egy iráni törvényhozó 3 millió dollárt — azaz több mint 900 millió forintot — ajánlott fel annak, aki megölné Donald Trump amerikai elnököt — derül ki a Jerusalem Post írásából, ami szerint erről az iráni ISNA ügynökség adott hírt kedden.

„Kerman tartomány lakosainak nevében mi 3 millió dolláros vérdíjat fogunk készpénzben fizetni annak, aki megöli Trumpot”

— hangzott el állítólag Ahmad Hamzeh szájából a 290 fős iráni parlament tagjai előtt. A képviselő arról nem tett említést, hogy az ötletet hivatalosan támogatná-e bármilyen formában Irán vezetése.

A perzsa fővárostól délre eső Kerman annak a Kászim Szulejmáni iráni tábornoknak a szülővárosa, akivel Amerika január 3-án végzett. Az esetet követően  Irán 22 rakétát lőtt ki az iraki kurdisztáni Erbílben található, valamint a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Ain al-Aszad légi támaszpontra, ahol az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció kontingensei teljesítenek szolgálatot.

A bázison egyetlen külföldi katonának sem esett bántódása, de a két állam között továbbnőtt a feszültség, amit évek óta Irán nukleáris fegyverkezésének részletei, és a kirótt amerikai szankciók is súlyosbítanak. Mindezek ellenére az iráni hírügynökség által idézett képviselő továbbra is a nemzetközi egyezmények megszegésében látja a megoldást, amit nyíltan kifejezett.

„Ha ma lenne nukleáris fegyverünk, védve lennénk a fenyegetésekkel szemben… napirendre kellene vennünk a különleges robbanófejeket hordozó nagy hatótávolságú rakéták gyártását. Ez a természetből fakadó jogunk” — idézték a parlamenti képviselőt.

Fény derült Irán földalatti „rakéta-városaira”

Az iráni Tansim hírügynökség több képet is közölt, amin iráni, föld alatti rakétakilövők láthatók, melyek több száz, kilövésre kész rakétát rejtenek.