Fény derült Irán földalatti „rakéta-városaira”

Az iráni Tansim hírügynökség több képet is közölt, amin iráni, föld alatti rakétakilövők láthatók, melyek több száz, kilövésre kész rakétát rejtenek — írja a Jerusalem Post.

A hírügynökség arról is jelentést tett, hogy mintegy kettő a 15 kilőtt rakéta közül, melyek az iraki Aina l-Assad légibázist illetve az Erbil repülőteret vették célba, még iráni területen csapódott be.

Az Iráni Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka, Ali Hajizadeh elmondta, hogy föld alatti iráni rakétakilövők az ország számos helyszínén találhatók, mintegy 500 méter mélyen a felszín alatt. Az iráni haderő az elmúlt hat évben számos ilyen kilövőállást épített, melyek többségében közepes hatótávolságú rakétákat tárolnak kilövésre készen.

A néhány hete, Kasszám Szulejmáni amerikaiak általi kiiktatásával kiéleződött amerikai-iráni helyzetben felgyorsították az esetleges háborúra való előkészületeket.

Múlt héten olyan üzenetek fogalmazódtak meg, melyek szerint „cunamihoz hasonló csapást fognak mérni az amerikai támaszpontokra”. „Iránnak 80 millió polgára van, ezért 80 millió dollár jutalmat tűztünk ki Donald Trump fejére” – fenyegetőzött az Iszlám Köztársaság vezetése.

A rakétaállásokat azután ismertette Irán, miután Franciaország, Nagy-Britannia és Németország is az atommegállapodás megsértésével vádolta az országot. Ezek az államok közben kijelentették, hogy „nem csatlakoznak az Iránt maximális teherrel sújtó szankciókhoz, mert bíznak abban, hogy vissza lehet téríteni a felmondott nukleáris megállapodás betartásához.”

Heiko Maas német külügyminiszter elmondta, hogy a megállapodás megmentése rendkívül fontos, „mert megakadályozza Iránt, hogy nukleáris fegyverhez jusson.” Ezzel szemben Izrael titkosszolgálati információkra hagyatkozva a múlt héten közölte, hogy Irán egy éven belül képes lesz atomfegyvert előállítani.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség volt biztonsági igazgató-helyettese ennél jelentősen közelebbi dátumot is említett, elmondása szerint Irán mindössze két hónapra van az atomfegyver előállításának lehetőségétől.

Múlt héten Görögország is az Iszlám Köztársaság célkeresztjébe került, miután Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy „Amerika szövetségeseként mellettük állunk ezekben a vészterhes időkben.”

Irán görögországi követsége a közleményre reagálva kifejtette:

„Az iráni Iszlám Köztársaság álláspontja egyértelmű. Minden olyan országot, amelyik az amerikai agresszióban szövetséges, Irán ellenségeként ismerjük el és fenntartjuk magunknak a jogot az ehhez mért válasz megadására.”

Kedden a szíriai hadsereg közlését tolmácsolva a SANA szír hírügynökség kijelentette, hogy az izraeli légierő az észak szíriai T-4 támaszpont ellen hajtott végre támadásokat. A korábban Tiyas támaszpontként ismert létesítmény gyakori célpontja izraeli légitámadásoknak, hiszen a szír hadsereg az iráni Kudsz erőkkel közösen rendszeresen onnan hajt végre hadműveleteket.

Az izraeli katonai hírszerzés szerint Iránnak egy éven belül meglehet a bombája

A hadsereg szerint Irán nem akarja megtámadni Izraelt, de egy akaratlanul kirobbanó konfliktus kockázata fennáll.