Az izraeli katonai hírszerzés szerint Iránnak egy éven belül meglehet a bombája

Az izraeli katonai hírszerzés szerint év végére Irán elegendő mennyiségű dúsított uránnal fog rendelkezni egy atombombához, azonban legalább 2 évre lesz szüksége, hogy a nukleáris robbanófejet hordozó rakétát kifejlessze.

Az ország döntéshozói számára elkészített éves hírszerzési értékelésében az Izraeli Védelmi Erők Iránt jelölte meg az elsődleges ellenségének – írja az Új kelet online.

A hadsereg szerint a teheráni rezsim számára a novemberben kezdődött, országszerte zajló tüntetések jelentik a legnagyobb kihívást az 1979-es iszlám forradalom óta. Kaszim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolása pedig komoly lehetőséget kínál Teherán egyre növekvő agresszivitásának ellensúlyozására a térségben.

Az izraeli hadsereg úgy véli, hogy Iránnak nem áll szándékában az elkövetkező évben háborút kezdeményezni a zsidó állam ellen,

azonban egy akaratlanul kirobbanó konfliktus kockázata fennáll, mivel Izrael folytatja a Teherán elleni fellépését Szíriában és Irakban, ami iráni megtorlásokhoz vezethet.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint Szulejmáni halála lehetővé teszi Izrael számára, hogy megfékezze vagy megállítsa Irán erőfeszítéseit, hogy Szíriában katonailag megszilárdítsa jelenlétét, és eljuttassa a libanoni Hezbollah terrorszervezethez a technológiát, amivel precíziós irányítású rakétákat gyárthat Libanonban – írja az izraeli magyar lap.

Iránnak egy-két éven belül nukleáris fegyvere lehet?

Teherán vasárnap jelentette be, hogy nem korlátozza többé atomprogramját, ha Washington nem enyhít az Iránnal szembeni szankciókon.