Trump a napokban dönti el, mikor hozza nyilvánosságra közel-keleti béketervét

Az „évszázad megállapodásaként” is aposztrofált tervet eddig az izraeli választások körüli bizonytalan helyzet miatt nem ismertette az amerikai vezetés. Ám amennyiben az elképzeléseket a napokban mégis nyilvánosságra hoznák, ez akár Benjamin Netanjahu kampányát is segíthetné.

Az izraeli 13-as hírcsatorna Fehér Házi tudósítója szerint Trump amerikai elnök tanácsadóinak körében éles vita bontakozott ki a terv nyilvánosságra hozatalának időpontjára vonatkozóan. Ugyanakkor az elnök maga is bizonytalan, hiszen a terv napvilágra kerülése nem csak az izraeli választásokat befolyásolhatja, de kihatással lehet az ő újraválasztási kampányára is – írja a The Jerusalem Post.

Sokat bizonyosan nem halogathat Trump, hiszen ha megvárja az izraeli választások eredményét, addigra a 2020-as amerikai választási hajrában is számos futamgyőzelmet bezsebelhetnek már a legesélyesebb indulók.

Netanjahunak, aki éppen az őt ért korrupciós vádakkal kapcsolatos mentelmi jog megszerzésén dolgozik, kifejezetten jól jöhet, ha az amerikai béketervet még a választások előtt ismertetik.

Még az izraeli választások előtt kiadhatják az „évszázad megegyezésének” részleteit

A közel-keleti béketerv politikai agendáját régóta rejtegetik. Most úgy tűnik, nem igazodnak többet az izraeli belpolitikához.

Az „évszázad megállapodásaként” beharagozott, az izraeli-palesztin konfliktus lezárását célzó béketerv tartalmával kapcsolatosan már számos spekuláció napvilágot látott. Egy libanoni arab-barát tévéállomás decemberben ismertté vált információja alapján úgy tudható, hogy a terv szerint Jeruzsálem osztatlanul maradna izraeli fennhatóság alatt, de bizonyos feladatokat a palesztinokkal osztanának meg. Szintén szó esett egy új palesztin államról, amit a Gázai-övezet, illetve Ciszjordánia területein alakítanának ki, a zsidó települések Izraelhez csatolása mellett.

Netanjahu az előző, szeptemberi választás előtt a Jordán-folyó völgyének annexióját ígérte, Jared Kushner, az amerikai elnök főtanácsadója azonban arra kérte a miniszterelnököt, várjon lépésével a terv ismertetéséig.

A terv ismertetésének az izraeli mellett az amerikai politikai életre is hatása lehet, és befolyásolhatja a Trump ellen folyó kongresszusi impeachment eljárást.

Van-e hatása a Trump elleni impeachment eljárásnak Izraelre?

A The Jerusalem Postban megjelent véleménycikkében Omri Nahmias úgy véli, hogy a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó impeachment eljárásnak nincs lényeges következménye Izraelre nézve.

Kushner várhatóan a január 21-24. között Davosban tartandó Világgazdasági Fórumon is beszélni kíván a tervről, illetve vélhetően a csütörtöki Nemzetközi Holokauszt Fórumon is megvitatja azt Benjamin Netanjahuval és Beni Ganz-cal.

A Palesztin Hatóság korábban elutasította az amerikaiak bármilyen rendezési javaslatát, mondván, az ellentétes az általuk korábban Izraellel kötött megállapodásokkal. A Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász Izrael elleni lépéseket is előrevetített, amennyiben a zsidó állam elfogadná az amerikaiak tervét.

Ezek a lépések magukban foglalhatják akár a zsidó állam elismerésének visszavonását, vagy az izraeli hadsereggel érvényben lévő biztonsági együttműködés felfüggesztését is.

A Fatah, a Palesztin Felszabadítási Szervezet legjelentősebb frakciója a Hamászt okolta, amiért az az amerikai terv elfogadására buzdít, mondván, hogy a Hamászt irányító Iszmáil Hánije „nem képviseli a palesztin népet”, sőt, „azokat képviseli, akik összeesküdnek a palesztin nép ellen”.

Az elmúlt 25 évben számos amerikai béketerv készült, elsőként az 1993-as oslói megállapodás. Netanjahu 2009-es hatalomra kerülésekor egy lefegyverzett palesztin államot vizionált a zsidó állam mellett, és 10 hónapra befagyasztotta a vitatott területeken létesítendő zsidó települések építését, azonban törekvése nem hozott megállapodást a palesztinokkal. Hasonlóképpen, Izrael és a palesztinok 9 hónapos tárgyalás-sorozata 2013-2014 során sem járt eredménnyel.