Izrael tíz év alatt megduplázná a Ciszjordániában levő zsidó települések lélekszámát

Izrael több mint duplájára akarja növelni a Ciszjordániában lévő zsidó települések lakosságát, hogy az itt élők száma tíz év alatt elérje az egymilliót – mondta szerdán Naftali Bennett védelmi miniszter, azonnali bírálatot váltva ki a Palesztin Hatóság részéről.

„Az a célunk, hogy egy évtizeden belül egymillió izraeli állampolgár éljen Júdea és Szamária területén” – jelentette ki Naftali Bennett.

A védelmi miniszteri posztra tavaly ősszel kinevezett Bennett erről egy jeruzsálemi sajtóértekezleten beszélt, amelynek témája az úgynevezett „Pompeo-doktrína” volt. A Mike Pompeo amerikai külügyminiszterről elnevezett doktrína a Washington palesztin területekkel kapcsolatos politikájában beállt változásokat takarja.

A Fehér Ház – miután korábban már elismerte Jeruzsálemet Izrael osztatlan fővárosaként, a Szíriától elfoglalt Golán-fennsík egy részét pedig Izrael részének nyilvánította – tavaly november közepén kijelentette, hogy nem tekinti többé a nemzetközi jogba ütközőnek a Ciszjordánia területén létesített zsidó településeket. Az amerikai döntés felháborította a palesztinokat, és bírálatokat váltott ki az ENSZ, Franciaország és az arab országok részéről.

A ciszjordániai zsidó települések lakossága már jelenleg is 400 ezer fő körül van, miközben a terület mintegy 2,7 millió palesztinnak az otthona. Kelet-Jeruzsálemmel együttvéve, összesen mintegy 600 ezer izraeli zsidó él már ezeken a területeken.

„Védelmi miniszterként hivatalosan kijelentem, hogy Izrael politikája értelmében a C övezet az övé, azaz hozzánk tartozik”

– fűzte hozzá Bennett, az oslói megállapodásokban meghatározott három övezet egyikére utalva, amely a francia hírügynökség megállapítása szerint a palesztin területek durván 60 százalékát teszi ki.

Tíz tény, amit mindig is tudni akart az izraeli-palesztin konfliktusról

Sem Gáza, sem Júdea-Szamária korábban soha nem volt palesztin fennhatóság alatt. A zsidó telepek nem illegálisak. Megyeri A. Jonatán publicisztikája.

Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem zsidókkal való benépesítése 1967 óta minden izraeli kormány alatt zajlott, a folyamat azonban felgyorsult az utóbbi években, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és washingtoni szövetségese, Donald Trump elnök ösztönzésével – írja az MTI.

Bennett szerdai sajtóértekezletét megelőzően, az illetékes izraeli hatóságok több mint 1900, a palesztin területeken létesítendő új lakás építési engedélyét hagyták jóvá.