Van-e hatása a Trump elleni impeachment eljárásnak Izraelre?

A The Jerusalem Postban megjelent véleménycikkében Omri Nahmias úgy véli, hogy a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó impeachment eljárásnak nincs lényeges következménye Izraelre nézve.

„Ez egy tisztán politikai procedúra” – jelentette ki Mitch McConnell, republikánus vezető, majd hozzátette „a Képviselőház egyik oldala az impeachment mellett döntött. Ugyanakkor a Szenátusban, tudva, hogy többségünk van, borítékolni tudom az eljárásról szóló szavazás eredményét”.

A világ feszülten figyeli az amerikai politikai eseményeket, ugyanakkor, mivel a végső impeachmenthez szenátusi többségre volna szükség, az pedig a republikánusok kezében van, szinte kizárt, hogy az elnököt elmozdítsák hivatalából.

Az amerikai képviselőház Trump alkotmányos felelősségre vonására szavazott

Az elnök szerint a szerdai szavazás csupán azt mutatta, hogy a demokrata párti politikusok „mély gyűlölettel és megvetéssel” viseltetnek a szavazók iránt.

Az elnök magabiztosságát és a külpolitikai fontossága iránti elköteleződését mutatja, hogy nemrég kereskedelmi megállapodást kötött Kínával, és sikeresen zárta le a Kanadával és Mexikóval újratárgyalt, szintén kereskedelmi megegyezést, az ún. USMCA-t. Izrael tekintetében sem várható változás az amerikai külpolitikában.

„Semmi realitása sincs annak, hogy Trumpot elmozdítsák hivatalából”

– szögezte le Dennis Ross, az Irwin Levy Family Program Amerika-Izrael Stratégiai Kapcsolatok igazgatója, aki korábban a közel-keleti béketerv főszereplője volt a Clinton és H.W. Bush kormányok idején.

Donald J. Trump amerikai elnök

„Bár az eljárás mindenképpen elvonja az elnök figyelmét az ország irányításáról, ő mégis azt igyekszik sugallni, hogy idejét nem az impeachment körüli eseményeknek szenteli. Ezért sem gondolom, hogy emiatt bármilyen külpolitikai irányváltás várható” – tette hozzá Ross.

„Sőt, bizonyos tekintetben, a választási időszak közeledtével Trump minden bizonnyal még nagyobb ütemben fog dolgozni a különböző megállapodások sikeres lezárása érdekében. Például ha Irán hajlandó lenne bármiféle egyezményre, és ez nem kizárható, Trump bizonyosan törekedne a megállapodásra. Az számára a legfontosabb, hogy megmutassa, jobb megállapodást tud kötni, mint Obama, ennek persze nagy ára lehet”

– vélekedik Ross.

A másik érdekes kérdés a közel-keleti béketerv, melynek bemutatását a Trump kormányzat mindenképpen a 2020-as választások előttre időzítené. Ez, még ha ennek kicsi esélye is van, tárgyalási folyamatot indíthat el Izrael és a palesztinok közt. Eddig a kormányzat nem állt elő a részletes tervvel, főként az izraeli választások körüli zavar miatt. Pedig a dokumentum hónapok óta készen áll. Elméletben persze Trump akár az izraeli választások előtt is nyilvánossá tehetné, de eddig nem tette.

Washington cáfolja a háromoldalú béketerv kiszivárgásáról szóló pletykát

„Tévesek a pletykák a Trump-adminisztráció béketervéről, biztosak vagyunk benne, hogy az úgynevezett forrás nem látta a tervet”

David Makovsky, a Washington Institute arab-izraeli kapcsolatok részlegének igazgatója szerint „az impeachment eljárás körüli pártok közötti szakadás jól mutatja az USA belpolitikai kettészakítottságát. Emellett Trumpnak az újraválasztással párhuzamosan ezzel az eljárással is foglalkoznia kell. Izrael minden bizonnyal megpróbálja majd előnyére fordítani az amerikai politikai belharcokat, ugyanakkor mindezt rendkívül óvatosan kell tegye, nem kockáztatva, hogy túlzottan részrehajló legyen valamelyik párt irányába”.