Éles lőszert is bevetettek a tüntetők ellen Teheránban (Videó!)

Az iráni vezetők tagadnak, miközben egyre több felvételen jelennek meg véres jelenetek.

Az iráni rendőrség és a biztonsági erők könnygáz mellett éles lőszert is bevetettek vasárnap éjjel a tüntetők ellen a teheráni Szabadság (Azadi) téren, hogy feloszlassák az ukrán utasszállító repülőgép lelövésének hatósági kezelése, kezdeti tagadása miatt tartott tiltakozó megmozdulást – derült ki a hétfőn közölt online videófelvételekből az MTI szerint.

Az iráni állami média nem számolt be a tüntetésről, viszont Hoszein Rahimi teheráni rendőrparancsnok az állami műsorszolgáltató honlapján megjelent hétfői közleményében tagadta, hogy a rendőrség a tüntetőkre lőtt volna.

„A rendőrség egyáltalán nem lőtt a tüntetéseken, mert arra kapott parancsot, hogy tanúsítson önmérsékletet” – írta a rendőrfőnök.

Az Emberi Jogok Iránban Központ (Center for Human Rights in Iran) nevű, New York-i székhelyű jogvédő szervezethez elküldött, az AP amerikai hírügynökség által hitelesített felvételeken tüntetők menekülését lehet látni, miközben könnygázgránátok csapódtak be mellettük. A felvételek az iráni közösségi médiában jelentek meg. Az emberek köhögve és könnyezve igyekeztek menekülni a gránátok keltette füst elől.

Lisa Daftari لیسا دفتری on Twitter: „Warning- Graphic Video: Regime forces shoot at female protester in Tehran. Man who sent me this video was crying so hysterically, he could not speak. #IranProtests pic.twitter.com/1EhDuBBuam / Twitter”

Warning- Graphic Video: Regime forces shoot at female protester in Tehran. Man who sent me this video was crying so hysterically, he could not speak. #IranProtests pic.twitter.com/1EhDuBBuam

Egy videófelvételen egy nőt szállítottak el, a földön vértócsa látható. A mellette állók szerint éles lőszerrel találták el a lábán. A felvételeken több sebesültet is lehet látni, akiket társaik visznek el a helyszínről. Más felvételeken is véres járdákat lehetett látni.

Hadi Ghaemi, a központ igazgatója kijelentette: az irániaknak meg kell engedni, hogy „biztonságban gyászoljanak és követeljék a felelősségre vonást”. „Nem lenne szabad az életüket kockáztatniuk azért, hogy a békés gyülekezés alkotmányos jogát gyakorolhassák” – tette hozzá.

Farnaz Fassihi on Twitter: „#IranProtests2020Tehran: Security forces violently beat up a grieving man protesting the downed plane. pic.twitter.com/EgqYEbd4XY / Twitter”

IranProtests2020Tehran: Security forces violently beat up a grieving man protesting the downed plane. pic.twitter.com/EgqYEbd4XY

Mint írtunk róla, vasárnap Donald Trump amerikai elnök is megszólalt az ügyben, és nyilvánosan üzent az iráni vezetőknek. NE GYILKOLJÁTOK A TÜNTETŐITEKET! – írta Twitter-bejegyzésében.

Az irániak azért vonultak az utcára, mert felháborodást okozott az ukrán utasszállító lelövése, valamint az, ahogyan a tragédiát követően magas rangú vezetők eleinte tagadták, illetve megtévesztő magyarázatot igyekeztek adni a történtekre. A tiltakozók egyben gyászolták a katasztrófa halálos áldozatait, akik között sok, külföldön tanuló fiatal volt.

Nem hajlandóak izraeli zászlóra taposni az iráni tüntetők (Videó!)

Az elmúlt napokban iráni fiatalok ezrei vonultak fel az iszlamista rezsim ellen.