CNN: Valóban órákkal az iráni rakétázások előtt figyelmeztették az amerikai katonákat Irakban

A hírügynökség helyszíni riportjában erősítette meg a hírt, miszerint az amerikai csapatoknak szándékosan hagytak elég időt a megtámadott bázisok evakuálására. 

A múlt hét szerdai események óta elsők között járhatott először a CNN riportere azoknak a helyszíneknek az egyikén, ahol iráni rakétatámadás érte az Egyesült Államok bázisait Irakban. A média képviselője a becsapódási helyekre is ellátogatott, valamint olyan katonákkal is beszélt, akik jelen voltak a támadás során.

Mint ismert, Irán 22 rakétát lőtt ki szerdán az iraki kurdisztáni Erbílben található, valamint a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Ain al-Aszad légi támaszpontra, ahol az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció kontingensei teljesítenek szolgálatot. A bázison egyetlen külföldi katonának sem esett bántódása.

A CNN riportere egyúttal megerősítette a hírt, miszerint kellő időben – csaknem két és fél órával a támadás előtt – értesítették az állomásokat a támadásokról, így azokat sikerült evakuálni. Akik a helyszínen maradtak, menedékbe vonultak.

Irak miniszterelnöke Adil Andul Mahdi elmondása szerint Irán szóbeli hivatalos tájékoztatást adott országának a közelgő támadásról

– derül ki a The Times of Israel cikkéből.

Ahogy korábban is beszámoltunk róla, a Reutersnek megszólaló források szerint az irániak vélhetőleg szándékosan úgy irányították támadásaikat, hogy elkerüljék a halálos áldozatokat az amerikai erők körében, ugyanis elejét akarták venni annak, hogy a feszültség oly mértékben kiéleződjön, ami már kezelhetetlenné válik, ugyanakkor jelzést akartak küldeni arról:

Irán elszánt, hogy válaszoljon Kászim Szulejmáni megölésére.

CNN reports exclusively from air base attacked by Iran

CNN senior international correspondent Arwa Damon is the first western journalist granted access to Al-Asad air base in Baghdad following a rocket attack by …