CNN: Valóban órákkal az iráni rakétázások előtt figyelmeztették az amerikai katonákat Irakban

A hírügynökség helyszíni riportjában erősítette meg a hírt, miszerint az amerikai csapatoknak szándékosan hagytak elég időt a megtámadott bázisok evakuálására. 

A múlt hét szerdai események óta elsők között járhatott először a CNN riportere azoknak a helyszíneknek az egyikén, ahol iráni rakétatámadás érte az Egyesült Államok bázisait Irakban. A média képviselője a becsapódási helyekre is ellátogatott, valamint olyan katonákkal is beszélt, akik jelen voltak a támadás során.

Mint ismert, Irán 22 rakétát lőtt ki szerdán az iraki kurdisztáni Erbílben található, valamint a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Ain al-Aszad légi támaszpontra, ahol az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció kontingensei teljesítenek szolgálatot. A bázison egyetlen külföldi katonának sem esett bántódása.

A CNN riportere egyúttal megerősítette a hírt, miszerint kellő időben – csaknem két és fél órával a támadás előtt – értesítették az állomásokat a támadásokról, így azokat sikerült evakuálni. Akik a helyszínen maradtak, menedékbe vonultak.

Irak miniszterelnöke Adil Andul Mahdi elmondása szerint Irán szóbeli hivatalos tájékoztatást adott országának a közelgő támadásról

– derül ki a The Times of Israel cikkéből.

Ahogy korábban is beszámoltunk róla, a Reutersnek megszólaló források szerint az irániak vélhetőleg szándékosan úgy irányították támadásaikat, hogy elkerüljék a halálos áldozatokat az amerikai erők körében, ugyanis elejét akarták venni annak, hogy a feszültség oly mértékben kiéleződjön, ami már kezelhetetlenné válik, ugyanakkor jelzést akartak küldeni arról:

Irán elszánt, hogy válaszoljon Kászim Szulejmáni megölésére.