Teherán valószínűleg szándékosan kerülte az amerikai áldozatokat Irakban

Irán a feltételezések szerint szándékosan kerülte, hogy halálos amerikai katonai áldozatai legyenek szerdai rakétatámadásainak Irakban – jelentette a Reuters hírügynökség hírszerzési értesüléseket ismerő, meg nem nevezett amerikai és európai kormányzati forrásokra hivatkozva.

Irán 22 rakétát lőtt ki szerdán az iraki kurdisztáni Erbílben található, valamint a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Ain al-Aszad légi támaszpontra, ahol az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció kontingensei teljesítenek szolgálatot. A bázison egyetlen külföldi katonának sem esett bántódása – tették hozzá.

A Reutersnek megszólaló források szerint az irániak vélhetőleg úgy irányították támadásaikat, hogy elkerüljék a halálos áldozatokat az amerikai erők körében, ugyanis elejét akarták venni annak, hogy a feszültség oly mértékben kiéleződjön, hogy kezelhetetlenné váljon, de ugyanakkor jelzést akartak küldeni arról: Irán elszánt, hogy válaszoljon Szulejmáni megölésére.

Irán rakétazáport zúdított az amerikaiakra Irakban

A magyar katonák és diplomaták jól vannak.

A Fehér Ház nem reagált a Reuters megkeresésére.

A CNN amerikai hírtelevízió a honlapján megjelent cikkében rámutatott: az iráni rakétatámadás akár ügyes diplomáciai lépés is lehet: nagy jelentősége van az iráni célpontválasztásnak. Ha ugyanis Irán amerikai katonákat akart volna megölni, akkor választhatott volna erre olyan támaszpontokat, amelyek könnyebb célpontnak bizonyultak volna. A CNN is hírt adott arról, hogy Irán figyelmeztette az iraki katonai parancsnokokat, maradjanak távol az amerikai támaszpontoktól, és a hírtelevízió szerint amerikai tisztségviselők pedig megerősítették, hogy az ő csapataikat is megfelelő mértékben figyelmeztették, hogy megmenekülhessenek a támadástól.

Egy arab diplomáciai forrás az amerikai hírtelevíziónak elmondta, hogy

Irak előzetes figyelmeztetést küldött az Egyesült Államoknak arról, hogy „mely támaszpontokat érheti támadás”, miután iráni tisztségviselők továbbították az információt.

A CNN szerint az amerikai hírszerzés az elmúlt napokban észlelte, hogy Irán katonai felszerelést, köztük drónokat és ballisztikus rakétákat mozgat.

Trump nem tervez katonai megtorlást az éjszakai iráni rakétatámadásra

Az amerikai elnök nem számít további iráni katonai lépésre, viszont új szankciókkal sújtja az iszlamista rezsimet.