Trump nem tervez katonai megtorlást az éjszakai iráni rakétatámadásra

Donald Trump amerikai elnök nem számít további katonai válaszlépésre Irántól, a két iraki bázist ért legutóbbi rakétatámadásért újabb szankciókat ígért Teherán ellen.

„Az amerikai erők mindenre felkészültek, de most úgy tűnik, hogy Irán leállt”

– mondta Trump a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

„Ameddig én vagyok az Egyesült Államok elnöke, Iránnak nem lehet nukleáris fegyvere”

– jelentette ki.

Trump: „Iránnak sosem lesz nukleáris fegyvere!”

A Twitteren nyugtatott meg mindenkit azután, hogy Teherán kiszállt az atomalkuból.

Az amerikai elnök a Kaszim Szulejmáni likvidálását követő iráni rakétatámadás miatt újabb szankciókat vezet be Teherán ellen. Az iráni válaszcsapás két iraki katonai bázist ért, ahol amerikai katonák is állomásoznak.

Trump azt mondta, nem volt áldozata az iráni támadásnak, minden katonájuk biztonságban van, csak a bázist érte kár.

Trump a világ egyik elsőszámú terroristájának nevezte a dróntámadással megölt Kaszim Szulejmánit, aki állítása szerint újabb támadásokat tervezett amerikai célpontok ellen.

„Terroristákat képzett ki, például a Hezbollah-nál, terrortámadásokat indított civil célpontok ellen, véres polgárháborúkat lobbantot lángra a régióban”

– fogalmazott Trump.

Irán rakétazáport zúdított az amerikaiakra Irakban

A magyar katonák és diplomaták jól vannak.

Azt mondta, hogy Szulejmáni rendelte el az iraki bázis elleni korábbi rakétatámadást, amelyben négy amerikai katona megsebesült, egy amerikai civil pedig meghalt, és ő szervezte meg az amerikai válaszcsapást követően a bagdadi nagykövetség elleni erőszakos tüntetést.

Trump kijelentette, hogy Iránnak fel kell hagynia nukleáris programjával és a terrorizmus támogatásával, kész a tárgyalásokra.

Trump addresses the nation after Iran attacks US military facilities in Iraq

Live Now: Iran’s Islamic Revolutionary Guard reportedly launched the attack in revenge for Trump ordering an airstrike that killed top Iranian General Qassem…

Arra kérte az atomalkuban részt vevő szövetségeseit, hogy lépjenek ki az egyezményből, és közösen állapodjanak meg Iránnal egy biztonságosabb és békésebb világ érdekében.

Az elnök arról is beszélt, hogy nincs szükségük a közel-keleti olajra, mert amióta hivatalba lépett, az Egyesült Államok elérte az energia-függetlenséget, nem szorul behozatalra.

„Mi vagyunk a világon a legnagyobb olaj és földgáz kitermelők, függetlenek vagyunk, nem kell a közel-keleti olaj”

– fogalmazott Trump.

Teherán valószínűleg szándékosan kerülte az amerikai áldozatokat Irakban

Irán iraki közvetítők útján előzetes figyelmeztetést küldött az Egyesült Államoknak arról, hogy „mely támaszpontokat érheti támadás”.