Antiszemita támadás miatt változtatnának New York legújabb törvényén?

Egy decemberi antiszemita inzultus kapcsán máris kétségek merültek fel a törvényreform kapcsán, amely kizárólag a fizikai sérülésekkel járó támadások esetén kötelezi az elkövetőt óvadék kifizetésére.

Bill de Blasio, New York polgármestere is megszólalt annak a nőnek az ügyében, akiről nemrég lapunk beszámolt. Tifanny Harrist azután tartóztatták le, hogy megütött és verbálisan bántalmazott három ortodox zsidó nőt december 27-én az amerikai nagyvárosban. A vádak között fenyegetés, bántalmazás és támadási kísérlet szerepelt. Noha beismerte tettét és azt is, hogy nem első alkalommal tett hasonlót, az ügyészség pár óra elteltével szabadon engedte – úgy, hogy még óvadékot sem kértek tőle, mivel

egy új törvény értelmében kizárólag a fizikai sérülésekkel járó támadások esetén kötelezik az elkövetőt óvadék kifizetésére New Yorkban. A módosítás 2020 január 1-jétől lépett hivatalosan érvénybe, de az ügyészség már előbb alkalmazni kezdte az irányelvet.

New York: új törvény miatt óvadék nélkül helyezték szabadlábra az antiszemita támadót

Mindeközben tegnap megerősítették a rendőri jelenlétet a város azon negyedeiben, ahol a héten többször inzultáltak zsidó vallású embereket. 

Harris ügye már a történtek után is nagy visszhangot váltott ki, ám egy újabb támadása tovább borzolta a kedélyeket. December 30-án egy másik, gyerekeivel lévő nőt is bántalmazott – beszámolók szerint olyannyira, hogy a szociális munkásként dolgozó hölgy arcának fele „szivárványszínű” lett.

Ezt követően, ahelyett, hogy ismét szabadon engedték volna, pszichiátriai intézetbe vitték, ahol 72 órán át tartották fogva – derül ki az Algemeiner cikkéből. Az ügyben Bill de Blasio polgármester szóvivője is megszólalt, aki szerint a városi vezetés felelősségének érzi az ügy kézben tartását, és az illetékes bírósággal is kapcsolatba léptek, hogy megvitassák, milyen módon kellene kezelni a jövőben bekövetkező hasonló eseteket.

Az áldozatok közül egy hölgy, Dalia G. Shusterman máris megerősítette, hogy szerinte felül kellene vizsgálni az új törvényt.

„Itt az idő, hogy felszólítsuk a kongresszusban ülőket, és mindenki mást, hogy ezt az óvadék-reformot vizsgálják felül” – hangsúlyozta a megtámadott hölgy, aki szerint a New York-i hatóságok képtelenek kellő erővel fellépni az antiszemita támadásokkal szemben.

A nő észrevétele korántsem alaptalan, hiszen miként lapunk is beszámolt róla, az elmúlt hetekben antiszemita támadássorozat sokkolta a zsidó közösségeket New Yorkban. Ennek éppúgy része volt a négy halálos áldozatot követelő lövöldözés Jersey egyik kóser szupermarketjében, mint az ortodoxok elleni késeléses támadás Monsey-ban.

„Nincs rá ok, hogy zsidókat támadjanak. De érthető” – VIDEÓ

Arról kérdezték Brooklyn járókelőit, mit gondolnak az elmúlt hetek antiszemita támadásairól. A válaszok ijesztő képet festenek.