Machétével rontottak rá egy Hanuka-összejövetelre Amerikában – öten megsérültek

A támadás Monsey-ben, New York városától ötven kilométerre északra történt. 

Egy támadó megkéselt öt embert New York államban egy rabbi otthonában szombat éjjel 2 és 3 óra között, majd elmenekült a helyszínről. Vasárnap virradóra a rendőrség őrizetbe vette a támadás gyanúsítottját — derül ki a The Jerusalem Post írásából.

Helyi beszámolók szerint az az arcát részben sállal eltakaró afroamerikai elkövető egy hosszú éles késsel hatolt be a 71 éves Yossel Neiman rabbi otthonába, ahol késelésbe kezdett legalább öt embert megsebesítve. A történteket követően autóval próbált meg elmenekülni a helyszínről, később elfogták.

Motti Seligson on Twitter: „Video from the scene of the stabbings at a synagogue in Monsey where Chassidim were gathered for a Hanukkah celebration. pic.twitter.com/wQhWp9SrdA / Twitter”

Video from the scene of the stabbings at a synagogue in Monsey where Chassidim were gathered for a Hanukkah celebration. pic.twitter.com/wQhWp9SrdA

A sebesültek mindannyian kórházba kerültek, kettejük állapota válságos — tudatta az Ortodox Zsidók Közügyi Tanácsa

A szervezet a Twitteren közölte, hogy az eset egy haszid zsidó rabbi házában történt, aki több tucatnyi vendégével hanukát ünnepelt éppen, a nyolcnapos ünnep hetedik estéjét. Több más forrás zsinagógaként azonosította az épületet, igaz, a rabbi háza egy zsinagóga mellett van.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó a késelést „gyáva tettnek” titulálta:

“Hadd fogalmazzak világosan: az antiszemitizmus ls bármi nemű bigottság visszataszító…zéró toleranciával viseltetünk az ilyen gyűlölet-megnyilvánulások irányában. Mi new yorkiak mindig fel fogunk állni és együttesen azt üzenjük minden megosztó, félelemkeltő embernek: nem New Yorkot képviseled, és nem úszod meg büntetés nélkül.”

A hír Izraelben is megrázta a közvéleményt, Reuven Rivlin elnök sokkolónak nevezte a történteket:

„Sokkol és dühít e szörnyűséges New York-i támadás. Imádkozunk a sérültek gyors felépüléséért. Az antiszemitizmus növekedése nem csak zsidó probléma, és nem csak Izrael állam problémája. Együtt kell felvennünk a harcot e gonosz ellen.”

Avigdor Liberman pedig azt írta Twitter-oldalán, az ilyen jellegű antiszemita esetek megelőzésére legfőbb megoldásként az Izraelbe költözést tekinti. Beni Ganz, a Kék-Fehér párt vezetője pedig gyors felépülést kívánt az áldozatoknak.