New York: új törvény miatt óvadék nélkül helyezték szabadlábra az antiszemita támadót

Mindeközben tegnap megerősítették a rendőri jelenlétet a város azon negyedeiben, ahol a héten többször inzultáltak zsidó vallású embereket. 

2020 január 1-jétől kizárólag a fizikai sérülésekkel járó támadások esetén kötelezik az elkövetőt óvadék kifizetésére New Yorkban. Egy mostani eset alapján azonban úgy tűnik, hogy máris érvénybe lépett a jogi változtatás — derül ki az ArutzSheva7 írásából, amiben arról számolnak be, hogy nemrég már ennek a változtatásnak köszönhetően menekült meg tettének következményei alól egy antiszemita támadó.

Tifanny Harrist azután tartóztatták le, hogy megütött és verbálisan bántalmazott három zsidó nőt. A vádak között fenyegetés, bántalmazás és támadási kísérlet szerepelt. Noha beismerte tettét és azt is, hogy nem első alkalommal tett hasonlót, az ügyészség pár óra elteltével szabadon engedte — úgy, hogy még óvadékot sem kértek tőle.

„Tehát egyetértés alapján szabadon engedem, mert néhány napon belül a törvény is ezt fogja megkövetelni” — idézte a sajtó a bírói döntést, ami mindössze annyit követelt a nőtől, hogy ne lépjen többé kapcsolatba az áldozatokkal.

Egy másik nőt nemrég szintén óvadék nélkül engedtek szabadon. Ayana Logan Brooklynban támadott egy anyukára, aki kisgyermekével együtt sétált az utcán. A 42 éves elkövető antiszemita szlogeneket ordibált közben.

„Vadászidény a zsidókra New Yorkban”

Pénteken egy férfi belépett a lubavicsi haszid mozgalom brooklyni székházába, és azzal fenyegetőzött, hogy szétlövi az épületet.

Mindeközben tegnap New Yorkban bejelentést tettek arról, hogy megerősítették a rendőri jelenlétet a városnak azon negyedeiben, amelyekben jelentős zsidó közösségek élnek, mivel a héten többször inzultáltak zsidó vallású embereket.

Az óvadék ügyében hozott döntés ellen Dov Hikind, korábbi állami törvényhozó is szót emelt. „Mostantól pokolian meg kell verni — vagy gyilkolni — valakit ahhoz, hogy annak legyen bármilyen következménye” — fogalmazott a helyzetről az antiszemitizmus ellen harcoló aktivista.