Feszültségoldásra várja az EU az iráni külügyminisztert

Az Európai Unió külpolitikai főfelelőse telefonon hívta meg Irán első számú külügyi vezetőjét, hogy a napokkal ezelőtt kivégzett iráni hadvezér halála után kialakult nemzetközi feszültségen enyhítsenek.

Az I24 hírportál azt írja, Mohammad Javad Zariftot Brüsszelbe hívta Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, hogy közösen dolgozzanak a „feszültségek enyhítésén”. Erről a nemzetközi szervezet vasárnap külön közleményében tudatta a világot.

Mint mi is beszámoltunk róla, Kászim Szulejmánit a napokban Donald Trump parancsára likvidálták az amerikai csapatok egy rajtaütésszerű akcióban, amelyben az iszlám világ befolyásos hadvezére, tucatnyi gyilkos merénylet kitervelője egy másik társával együtt vesztette életét.

Likvidálta az iráni Al Kudsz erők hírhedt parancsnokát Amerika

Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal a bagdadi repülőtéren, egy dróntámadás során végeztek.


Borrell telefonon beszélt Mohammad Javad Zarifttal, akit arra kért, hogy utazzon az európai szervezet központjába, és próbáljanak közös álláspontot találni arról, miként lehetne meggátolni, hogy a kialakult feszültség miatt újabb éles katonai konfliktus alakuljon ki Irán és a nyugati civilizáció országai között.

Egy regionális politikai megoldás az egyetlen ami előremutathat, és a 2015-ös nukleáris egyezmény megőrzése

— szögezte le az EU spanyol diplomatája, aki mint a felek közötti koordinátor továbbra is arra törekszik, hogy a paktum minden elkötelezettje ragaszkodjon a közös vállalásokhoz.

Iránt évek óta hiába próbálják arra kötelezni, hogy csökkentse nukleáris kísérleteit. Nemrég Németország külügyi vezetője figyelmeztette a nemzetközi feleket az iráni kihívásra. Amerika még tavaly kilépett a Teheránnal megkötött egyezményből, mert nem látta biztosítottnak azt, hogy az irániak betartanák az egyezményben vállaltakat.

Németország beszigorítana Iránnal szemben?

A nyugat-európai állam külügyminisztere nemzetközi szankciókat helyezett kilátásba.

Az iráni külügyminiszter meghívása egy újabb példája annak, hogy a nyugati államok erősen megosztottak Irán ügyében.Amíg Izrael támogatta Szulejmáni likvidálását, addig — Kína és Oroszország mellett — a legtöbb meghatározó EU-ország vezetője aggodalmának adott hangot.

Franciaország külügyi vezetője szerint az akció hajnalán „egy veszélyesebb világra ébredtünk” és ” folyamatban az eszkalálódás”. Németország szerint a közel-keleti régió újabb „veszélyes eszkalálódási ponthoz érkezett” és a helyzet kizárólag diplomáciai úton kezelhető.

Boris Johnson — Trump és Netanjahu politikai szövetségese — kormánya sem fogalmazott egyértelműen. Sem elítélő, sem jóváhagyó nyilatkozatokkal nem álltak elő. A szigetországi mértéktartás mércéjeként mindössze úgy fogalmaztak, hogy „egy újabb konfliktus egyikünk érdekeit sem szolgálja”.