Biden is elítéli az izraeli telepek legalizálását

Joe Biden és Bernie Sanders mellett száznál is több demokrata képviselő tiltakozik a legutóbb közzétett amerikai kormányzati álláspont ellen. 

106 demokrata képviselő írta alá azt a levelet, amiben elítélik Mike Pompeo nemrég tett bejelentését, írta a Jerusalem Online. Ahogy lapunk beszámolt róla, az amerikai külügyminiszter múlt hétfőn tett jelentős nyilatkozatot Izrael ügyében.

“Miután alaposan áttanulmányozta a jogi vita mindkét oldalát, a kormány arra jutott, hogy Reagan elnökkel ért egyet az ügyben. Izraeli polgári települések létesítése a Nyugati Parton önmagában nem összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal.”

— jelentette be Pompeo, akinek szavait ezután ugyan Izraelben örömmel fogadták, hazájában nagyobb port kavart.

Mike Pompeo: Nem törvénytelenek a izraeli települések Júdea-Szamáriában

Történelmi irányváltás az amerikai külpolitikában: a Trump kormány visszatért Ronald Reagan egykori amerikai elnök álláspontjához a kérdésben.

„A külügyminisztérium egyoldalú irányváltása a települések státuszát illetően — ráadásul bármilyen jogi indoklást nélkülözve — voltaképp egy hallgatólagos beleegyezést jelent a települések létezéséhez és azok kibővítéséhez, hozzájárulva a palesztin otthonok lerombolásához”

— írták a levélben, amihez többek között Ilhan Omar és Rashida Tlaib is nevét adta.

„A bejelentés (…) hiteltelenné tette az Egyesült Államok szerepét, amivel becsületes közvetítőként szolgált Izrael és a Palesztin Hatóság között. Súlyos kárt okozott a békéhez kapcsolódó lehetőségekben és veszélybe sodorta Amerika, Izrael, valamint a palesztin emberek biztonságát” — vélik a demokraták, akiknek táborában több elnökjelölt-aspiráns is megszólalt a témát illetően.

Pompeo lemondására számítanak a republikánusok

Az amerikai külügyminiszter állítólag szenátornak készül, de a Trump elleni impeachment eljárás is nyugtalanítja.

Joe Biden egykori alelnök nyilatkozatában diplomáciai szempontból is károsnak ítélte a bejelentést, ami szerinte további feszültségekhez vezet a régióban, és a „kétállami megoldás reményét” is aláássa. Bernie Sanders pedig azzal vádolta Donalt Trumpot, hogy saját érdekeit szolgálva az USA elszigetelésére törekszik. „A megszállt területeken lévő izraeli települések jogellenesek” — jelentette ki Sanders, akihez hasonlóan Elizabeth Warren is kritizálta a külügy hivatalos álláspontját.