Pompeo lemondására számítanak a republikánusok

Mike Pompeo kész lenne maga mögött hagyni Trump csapatát – állította több republikánus politikus is a TIME magazinnak.

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere lemondási terveiről tájékoztatta a republikánusokat, hogy a Szenátusban foglaljon helyet a jövő évi választások után — erről nyilatkozott a párt három tagja a TIME magazinnak.

Szerintük Mike Pompeo azt tervezte, hogy a következő év tavaszáig marad külügyminiszter, de az impeachment-eljárás következtében jelentős feszültség alakult ki közte és Donald Trump között, és saját politikai karrierjére is árnyék vetülhet, ha tovább marad — mindez pedig egyre jobban a „lelépés” irányába terelheti.

A Jerusalem Post úgy tudja, egyelőre arról nem láttak hírek napvilágot, hogy Pompeo jelezte volna ilyen jellegű szándékát az elnöknek. Ráadásul a múltban többször maga mondta azt, hogy nem indul helyért a Szenátusban, és segítői is tagadták, hogy lemondásra készülne.

„Pompeo külügyminiszter arra fókuszál, hogy végrehajtsa Trump külpolitikai célkitűzéseit, és teljesítse az amerikai emberek, valamint a külügyminisztérium mellé rendelt küldetéseket. Mindenki téved, aki ezzel ellentétes dolgot állít” — mondta a TIME magazinnak egy, a jelenlegi külügyminiszterhez közelálló személy.

Trump októberben „hibás lépésnek” bélyegezte Pompeo egyik döntését, amikor Bill Taylort nevezte ki ukrán nagykövetnek a kelet-európai ország körül kirobbant amerikai botrányt követően.

Egy kansasi republikánus pedig azt állította a sajtónak, hogy Pompeo többé amúgy sem jelentene kellően erős alternatívát a többi kihívóval szemben a párton belül. Amerika jelenlegi külkereskedelmi politikája pedig tovább rontja a republikánusok helyzetét, és az amerikai farmerek haraggal követik Kína kivételes helyzetét a piacon.

Mike Pompeo: Nem törvénytelenek a izraeli települések Júdea-Szamáriában

Történelmi irányváltás az amerikai külpolitikában: a Trump kormány visszatért Ronald Reagan egykori amerikai elnök álláspontjához a kérdésben.

Ahogy lapunk beszámolt róla, Popmeo legutóbb hétfőn tett jelentős nyilatkozatot Izrael ügyében.

“Miután alaposan áttanulmányozta a jogi vita mindkét oldalát, a kormány arra jutott, hogy Reagan elnökkel ért egyet az ügyben. Izraeli polgári települések létesítése a Nyugati Parton önmagában nem összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal.”

— jelentette be a jelenlegi külügyminiszter, akinek lehetséges utódjáról egyelőre nem születtek komoly találgatások.