Trump: Irán azt hiszi, a világ nem veszi észre a tragédiát

Teherán az internet felfüggesztésével „tragédiát” próbál palástolni – írta  Twitter-bejegyzéseinek egyikében az amerikai elnök.

Teheránban Haszán Róháni iráni elnök szerdán jelentette be, hogy sikerült véget vetni napok óta tartó zavargásoknak, amelyek az üzemanyagár-emelések miatt robbantak ki több nagyvárosban. Ám az internet még mindig nem vált hozzáférhetővé. Róháni „külföldi összeesküvőket” sejtetett a tüntetések hátterében, Donald Trump azonban csütörtökön úgy vélekedett, hogy az iráni rendszer „elbizonytalanodott”.

„Irán oly instabillá vált, hogy a rendszer felfüggesztett minden internetkapcsolatot azért, hogy a nagyszerű iráni nép ne szólalhasson meg az országban zajló óriási erőszakhullámmal kapcsolatban” –

fogalmazott Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök, aki a többhatalmi iráni atomalku egyoldalú felmondása óta többször is szigorú szankciókkal sújtotta Iránt.

Donald Trump a mikroblogon leszögezte: a perzsa vezetés „nulla átláthatóságot akar, mert azt hiszi, a világ nem veszi észre az iráni rezsim okozta haláleseteket és tragédiát”.

Amnesty International: legkevesebb 106 iráni tüntető veszítette eddig életét

Teherán szerint a szám „légből kapott”, de más beszámolók szerint pedig akár a 200-at is elérheti.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábban Washington támogatásáról biztosította a tiltakozó akciók résztvevőit, s ezért Iránban be is kérették az amerikai érdekeket képviselő Svájc nagykövetét.

Az Egyesült Államoknak és Iránnak ugyanis nincs diplomáciai kapcsolatuk egymással, ezért az amerikai érdekeket Svájc képviseli az iszlám köztársaságban. Teherán az amerikai diplomácia vezetőjének kijelentéseit beavatkozásként értékelte Irán belügyeibe.

Az amerikai külügyminiszter csütörtök éjjel a Twitteren arra buzdította az iráni tüntetőket, hogy küldjenek az Egyesült Államoknak videókat, fotókat és egyéb információkat a velük szembeni fellépésről, „a rezsim elnyomásáról”.

Ezeket az Egyesült Államok nyilvánosságra hozza, és szankciókat foganatosít majd a visszaéléseket elkövetők ellen – emelte ki mikroblogbejegyzésében Mike Pompeo, aki írását perzsa és angol nyelven egyaránt közzétette.

Környezetvédőket is lecsuktak

Kémkedés és az Egyesült Államokkal folytatott együttműködés vádjával súlyos börtönbüntetésre ítéltek hat környezetvédőt Iránban – jelentette csütörtökön az iráni média és egy amerikai központú jogvédő csoport.

Az elítéltek a Perzsa Élővilág-örökség Alapítvány közhasznú szervezet alkalmazottai voltak, és a veszélyeztetett ázsiai gepárd védelmében folytattak kampányt. A per menetét több környezetvédő szervezet is figyelemmel kísérte, és az ítéletek azonnal nagy nemzetközi felháborodást váltottak ki.

Az iráni igazságszolgáltatás szóvivője a helyi médiának nyilatkozva annyit mondott, hogy a vádlottakat négy és tíz év közötti börtönbüntetésre ítélték, ami ellen joguk van fellebbezni.

Az országos tüntetések múlt pénteken kezdődtek az üzemanyag árának növekedése miatt. A hatóságok válaszul lekapcsolták az internetet, és több mint ezer embert őrizetbe vettek.
A megmozdulások során az iráni biztonsági erők éles lőszerrel is lőtték a tömeget.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint pedig 21 városban legalább 106 ember halt meg eddig. Irán légből kapottnak nevezte a számokat és az AI vádjait.

„Mintha háborús övezetben lennénk” — több tucat halottja van az iráni tüntetéseknek

Teherán erőszakkal próbálja leverni magas üzemanyag árak miatt kialakult tüntetéseket.