Magyarország vétózta meg az EU Izrael-ellenes határozatát

Hazánk volt az egyetlen uniós tagország, ami kiállt a júdea-szamáriai települések jogszerűsége mellett.

Az izraeli 7-es televíziócsatorna információja szerint az uniós tagországok közül csupán egy, Magyarország szavazott nemmel a júdea-szamáriabeli településekkel kapcsolatos történelmi amerikai bejelentés elleni határozattal kapcsolatban.

Budapest ezzel a lépéssel akadályozta meg, hogy a 28-ak közös közleményben tiltakozzanak az amerikai külügyminiszter bejelentése ellen, amely szerint nem tekintik illegálisnak a telepépítést a „megszállt területeken.”

A The Times of Israel egy névtelen diplomáciai forrásra hivatkozva azt írja,

a tagállamok még nem is köröztettek semmilyen egységes szövegtervezetet, amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egyértelművé tette: országa minden ilyen lépést megvétózna.

A lap emlékeztet rá, hogy egyedül Budapest akadályozta meg annak idején azt is, hogy az EU elítélje a Jeruzsálemet Izrael fővárosának tekintő amerikai lépést.

Az elmúlt hetek Izrael-ellenes határozatainak támogatása után tehát hazánk ismét Izrael oldalára állt.

Mike Pompeo: Nem törvénytelenek a izraeli települések Júdea-Szamáriában

Történelmi irányváltás az amerikai külpolitikában: a Trump kormány visszatért Ronald Reagan egykori amerikai elnök álláspontjához a kérdésben.

Mike Pompeo amerikai külügyminisztere a tegnapi napon tette történelmi bejelentését, mely szerint visszatér Ronald Reagan egykori politikájához, és nem tekinti többé a júdea-szamáriai telepes tevékenységet a nemzetközi jogba ütközőnek. A döntést Izrael kitörő örömmel, az ENSZ és az EU felháborodással fogadta.

Mint megírtuk, az amerikai külügyminiszter nagy vihart kavart nyilatkozatára válaszul az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte: változatlanul törvénytelennek tekintik az izraeli településpolitikát a „megszállt palesztin területeken”.

Federica Mogherini hangsúlyozta: a nemzetközi jog alapján bármifajta telepes tevékenység illegális, árt a kétállami megoldásnak és a tartós béke megteremtésének, ahogy azt az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es határozata is megfogalmazza. (A 2334-es határozat szerint az izraeli telepépítésnek „nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”.)

Az Európai Unió továbbra is „megszálló hatalomként” tekint Izraelre

Európai-amerikai ellentét Izrael ügyében: az EU felszólította a zsidó államot, fejezzen be mindenféle telepes-tevékenységet.