Újabb Izraelt elítélő határozatokat fogadott el az ENSZ

A szervezet többek között az „emberi jogok tiprását” és az úgynevezett „elnyomó intézkedéseket” fájlalta a palesztinokkal szemben. Magyarország pedig ezúttal meglepő módon asszisztált ehhez.

Az ENSZ Speciális Politikai és Dekolonizációs Bizottság (Negyedik Bizottság) pénteken elfogadott nyolc olyan határozatot, amelyek kiemelik vagy elítélik Izraelt, míg más országgal szemben egyetlen hasonló ügy sem került megvitatásra, — írja az Ujkelet.live oldal.

A szövegek elítélik Izraelt a szíriai állampolgárokkal szembeni „elnyomó intézkedések” miatt a Golán-fennsíkon, megújítják a korrupt ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) megbízatását 2023. június 30-ig, és megújítják az ENSZ különbizottságának megbízatását a palesztin emberi jogokat érintő izraeli gyakorlatok kivizsgálására.

Magyarország és a V4-ek érdekes módon, az eddig némileg megszokott tendenciától eltérően sorra megszavazták a határozatokat, hazánk csak egy kérdésben döntött úgy, hogy inkább tartózkodik.

Az ENSZ nem alszik: itt az újabb Izraelt elítélő határozat

A palesztin oldal által kezdeményezett szavazást Szíria, Szudán és Venezuela szervezte. Magyarország nemmel szavazott.

Az ENSZ mind a 193 tagállama benne van a Negyedik Bizottságban, amely minden évben nagy többséggel elfogadja a szövegeket. A szavazás decemberben megismétlődik, amikor a Közgyűlés plenáris ülése hivatalosan ratifikálja a szövegeket.

Az alábbiakban a határozatok és a szavazások eredményei:

„Segítségnyújtás a palesztin menekülteknek”: elfogadva 170–2 –7 arányban

„Az 1967. június és az azt követő ellenségeskedés következtében lakóhelyüket elhagyni kényszerülő személyek”: elfogadva 162 – 6 – 9 arányban

„Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) közel-keleti műveletei” elfogadva 167 – 5 – 7 arányban

„Palesztin menekültek vagyona és jövedelmük”: elfogadva 170 – 2 – 7 arányban

„A palesztin nép és a megszállt területek más arab lakosainak emberi jogait érintő izraeli gyakorlatok kivizsgálásával foglalkozó különbizottság működése”: elfogadva 82 – 11 – 78 arányban (Magyarország ebben az esetben tartózkodott)

„Izraeli telepek a megszállt palesztin területen, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a megszállt szíriai Golánt”: elfogadva 156 – 6 – 15 arányban

„A palesztin nép emberi jogait érintő izraeli gyakorlatok a megszállt palesztin területeken, ideértve Kelet-Jeruzsálemet is”: elfogadva 154–8–14 arányban

„A megszállt szíriai Golán”: elfogadva 155 – 2 – 19 arányban

„Az ENSZ Izraelre mért támadása egyoldalú állásfoglalások özönével szürreális” — hangsúlyozta Hillel Neuer, a UN Watch ügyvezető igazgatója.

„Napokkal azután, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorista csoport 200 rakétával támadta az izraeli civileket – miközben az ENSZ Közgyűlése és az Emberi Jogi Tanács csendben maradt – a világtestület most tetézve az igazságtalanságot, elfogad nyolc elfogult határozatot, amelyeknek egyetlen célja a zsidó állam démonizálása.”

Egyszerűen röhej, amit az ENSZ az antiszemitizmussal művel

Ideje lenne visszatérni John McCain fontos javaslatához: a demokráciák ligájának megalakításához. Seres László publicisztikája.

„Míg Franciaország, Németország, Svédország és más EU-államok várhatóan támogatják az Izrael elleni decemberben szavazásra kerülő 20 állásfoglalás közül 15-öt, addig ugyanezek az európai nemzetek nem álltak elő egyetlen ENSZ-közgyűlési határozattal sem a kínai, venezuelai, szaúd-arábiai, fehérorosz, kubai, török, pakisztáni, vietnámi, algériai vagy 175 másik ország emberi jogi helyzetéről,” — szögezte le Neuer.

A teljes cikk itt olvasható.