Az ENSZ nem alszik: itt az újabb Izraelt elítélő határozat

A World Health Organization (Egészségügyi Világszervezet) éves gyűlésén a tagországok 96-11 arányban megegyeztek, hogy a zsidó állam a felelős a megromlott palesztin egészségügyi helyzetért. Magyarország az elítélő határozat ellen foglalt állást.

A palesztin oldal által kezdeményezett szavazást Szíria, Szudán és Venezuela szervezte.

A találkozó 21 napirendi pontja közül, csupán egy — az Izraelt célba vevő 14. pont — fókuszált egyetlen államra. Semmilyen más országgal kapcsolatban nem merültek fel aggodalmak a jelenlevő tagországokban.

Hillel Neuer, a világszervezet tevékenységét kritikusan monitorozó UN Watch vezetője szerint sokkal égetőbb lett volna például a szír egészségügy helyzetével foglalkozni, ahol a kórházakat, és az infrastruktúrát hatalmas pusztítás érte a szír és orosz bombatámadások során; Jemennel, ahol 19,7 millió ember a jelenlegi krízis miatt nem fér hozzá alapvető orvosi ellátáshoz; illetve Venezuelával, ahol az egészségügy teljesen összeomlott, és milliók menekültek el az országból.

Hillel Neuer on Twitter: „Syrians suffer sarin gas attacks & barrel bombings on hospitals; 19.7 million Yemenis have no health care due to war; in Venezuela, the health system has totally collapsed.Yet today the @WHO found time at its annual meeting to condemn 1 country: Israel.https://t.co/kTkq6Kibvq / Twitter”

Syrians suffer sarin gas attacks & barrel bombings on hospitals; 19.7 million Yemenis have no health care due to war; in Venezuela, the health system has totally collapsed.Yet today the @WHO found time at its annual meeting to condemn 1 country: Israel.https://t.co/kTkq6Kibvq

„A határozat egy fantasztikus, obszcén, és orwelli hazugság. Az ENSZ az abszurditás új magasságaiba emelkedett azzal, hogy olyan határozatot fogadott el, ami Izraelt a golán-fennsíki szírek egészségügyi jogainak megsértésével vádolja, míg az igazság az, hogy izraeli kórházak életmentő beavatkozásokkal segítik az Asszad rezsim barbár támadásai elől menekülő szíreket.”

A szavazás 96 igennel, 11 nemmel, 21 tartózkodással és 56 távolmaradással került elfogadásra.

Többek között Franciaország, Belgium, Új Zéland, Spanyolország, Svédország és Svájc támogatta a határozatot a szavazáson. A múlt évhez képest a nemmel szavazók táborához (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Guatemala és Izrael) csatlakozott Brazília, Csehország, Németország, Honduras és Magyarország is.

A közelmúltban Brazília, Németország és Magyarország is tett olyan nyilatkozatot, melyben elítélte az ENSZ Izrael-ellenességét.

Volt olyan nap a világszervezet életében, amikor egyszerre hat Izrael-ellenes határozatot fogadott el,

kettő közülük figyelmen kívül hagyja a zsidóság kötődését a Templom-hegyhez. Az egyik pedig elutasította a város fölötti izraeli szuverenitást, tagadva ezzel a zsidóság történelmét.

„A válságok korában vagyunk, ezek a válságok a Közel-Keleten és az egész világon tombolnak. Sajnálatos, hogy ahelyett, hogy ezekkel a válságokkal foglalkozna, az ENSZ inkább elfogult határozatok megszavazásával tölti az időt” – fogalmazott akkor Noa Furman Izrael állandó képviselőjének helyettese.

Idén januárban, 69 évvel csatlakozása után Izrael ki is lépett az ENSZ kulturális és tudományos szervezetéből, miután úgy látta, az UNESCO évek óta az egyoldalúan Izrael-ellenes küzdelem fő helyszínévé vált.

Bibliával érvelt Izrael nagykövete az ENSZ-ben

Az előtte felszólaló palesztin képviselő történelmi előjogokat említett, ekkor vette elő a könyvet Danny Danon.