A 24 éve meggyilkolt Jichák Rabinra emlékeztek Tel Avivban

A rendezvényt idén az „Igent a békére, nemet az erőszakra” jelmondat jegyében szervezték meg az 1995-ben meggyilkolt izraeli miniszterelnök emlékére a róla elnevezett téren.

Ugyanez volt a jelszava annak a békenagygyűlésnek is, amelyen 24 éve a távozó kormányfőt támadója, Jigál Amír lelőtte.

A tömegtüntetés fő szónoka ezúttal Beni Ganz kormányfőjelölt, a centrista Kék-fehér párt elnöke volt, aki beszédében az izraeli társadalom különböző csoportjai közti megbékélést sürgette, és nevének említése nélkül bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

Ganzot akarják miniszterelnöknek az izraeli arabok

Az Egyesült (Arab) Lista vasárnap este történelmet írt azzal, hogy vezetőjük Reuven Rivlin államfőnek a Kék és Fehér párt fejét, Beni Ganzot ajánlotta az ország vezetőjének.

„A gyűlölet ismét veszélyes fegyverré vált a határokat nem tisztelő politikusok kezében”

— figyelmeztetett Ganz. „Rabint a viszálykeltés, az uszítás, a gyűlölet miatt gyilkolták meg. Huszonnégy éve nincs köztünk, de sajnos szégyenünkre az uszítás felüti rút fejét” – tette hozzá.

Ha békét akarunk Izraelben, előbb meg kell ismernünk az arab világot

Mivel nem területi viszály a közel-keleti konfliktus alapja, semmilyen területi engedmény nem vezet békéhez.

A demonstráción felszólalt Simon Sevesz, Rabin egykori kabinetfőnöke, aki Rabinhoz hasonlította Ganzot. Utána Jaron Silberman, a Rabin-gyilkossághoz vezető időket felidéző Szörnyű napok című sorozat rendezője beszélt, valamint a Nők békét hoznak nevű feminista békemozgalom képviselői.

Film készült Jichák Rabin meggyilkolásáról

Az „Uszítás” című alkotás, ami a gyilkos szemszögéből mutatja be a történetet, vasárnap elnyerte az Izraeli Filmakadémia Ofir díját, és Oscarra is jelölni fogják.

Jichák Rabin miniszterelnök kötötte meg a palesztinokkal az úgynevezett „békefolyamatot” megalapozó oslói megállapodást 1993-ban, amiért egy évvel később Simon Peresszel és Jasszer Arafattal együtt Nobel-békedíjat kapott.

Rá két évre, 1995. november 4-én egy izraeli jobboldali radikális joghallgató, Jigál Amír három lövéssel meggyilkolta, miután egy béketüntetésen beszédet mondott.

Neves izraeli professzor szerint nem a valódi tettest ítélték el a Rabin-gyilkosság miatt

A professzor szerint rágalom, hogy a jobboldal gyilkolta volna meg a miniszterelnököt.

A ma 49 éves Amír jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetését tölti, bár a gyilkosság körülményeivel kapcsolatban számos kétely merült fel a közelmúltban. Mordecháj Kedar, a Bar-Ilan egyetem professzora ezen a héten határozottan azt állította, hogy

Rabin halálát nem az elítélt merénylő fegyveréből kilőtt golyó okozta.

A mártírhalált halt kormányfő politikai örökségének megítélése ellentmondásos az izraeli társadalomban, miután a „békefolyamatot” kísérő, soha nem tapasztalt terrorhullámban több izraeli civil vesztette életét, mint bármikor korábban, és Oslo után kaptak erőre az Izrael legitimitását kétségbevonó mozgalmak is.

Apartheid béke az olajfák alatt?

A törzsi autonómiák ötletéből kínosan kikandikál a dél-afrikai apartheid bantusztánjainak a baljóslatú lólába. Seres Attila publicisztikája.