Neves izraeli professzor szerint nem a valódi tettest ítélték el a Rabin-gyilkosság miatt

Mordecháj Kedar, a tel-avivi Bar Ilan egyetem arab kultúra professzora és neves előadó szerint a Rabin-gyilkosság mögött „vezető politikus áll”, akinek érdeke fűződött az akkori miniszterelnök meggyilkolásához. Benjamin Netanjahu nonszensznek nevezte a vádakat – írja a Times of Israel.

A professzor szerint Jichák Rabin 1995-ös meggyilkolásáért elítélt Jigál Amir valójában nem az igazi tettes. A miniszterelnök meggyilkolása mögött komoly politikai összeesküvés áll, okának pedig az izraeli részről Rabin által megkötött  Oslo-békefolyamatot nevezte meg.

Mordecháj Kedar szerdán beszélt teóriájáról az izraeli 12-es hírcsatornán. Ezt követően nem sokkal

Benjamin Netanjahu miniszterelnök közleményt adott ki, melyben nonszensznek titulálta a professzor állításait.

Hasonló közleményt adott ki a szintén tel-avivi központú Jichák Rabin központ, melyben Kedart „beteg összeesküvés elméletet gyártó egyénnek” nevezte.

A 24 éve meggyilkolt Jichák Rabinra emlékeztek Tel Avivban

A mártírhalált halt kormányfő politikai örökségének megítélése ellentmondásos az izraeli társadalomban, miután a „békefolyamatot” kísérő, soha nem tapasztalt terrorhullámban több izraeli civil vesztette életét, mint bármikor korábban

Kedar kijelentésétől a tel-avivi Bar Ilan egyetem is igyekszik elhatárolódni. Közleményükben kiemelték, hogy az egyetem „teljes mértékben elítéli” Kedar elméletét, mely„nem egyezik az egyetem és dolgozóinak álláspontjával”, és hozzátették: „hasonló kijelentéseknek nincs helyük az izraeli társadalomban”.

Az egyetem vezetése külön ülésen fogja megtárgyalni a kijelentés következményeit, addig is Kedar professzornak az egyetemet külföldön képviselő státuszát felfüggesztették, ez pedig Kedarnak egy jövő hétre tervezett konferencián való részvételét is érinti.

Mordecháj (Motty) Kedar professzor

Mint ismeretes Jichák Rábin 1995 November 4-én, egy Tel-Avivban tartott kampányzáró eseményen elkövetett meggyilkolásáért Jigál Amirt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Az eset elég egyértelmű volt, ugyanis videófelvétel rögzítette, ahogy Amir fegyvert emel Rabinra. Amir beismerte a tettét, és soha nem is mutatott megbánást.

A gyilkossággal kapcsolatos összeesküvéselméletek nem újkeletűek. Egy elmélet szerint az Amir által kilőtt golyó vaktöltény volt, olyan tanúk is akadtak, akik a miniszterelnöknél nem láttak vért, és azt sérelmezték, hogy feltűnően sok időt vett igénybe a kórházba szállítás is.

Film készült Jichák Rabin meggyilkolásáról

Az „Uszítás” című alkotás, ami a gyilkos szemszögéből mutatja be a történetet, vasárnap elnyerte az Izraeli Filmakadémia Ofir díját, és Oscarra is jelölni fogják.

A gyilkosságért korábban is a politikai jobboldalt okolták, melynek vezetője abban az időben Netanjahu volt, vádként róva fel ellene, hogy beszédeinek retorikája indulatokat gerjesztett az 1993-ban aláírt, úgynevezett Oslo-békefolyamattal szemben.

Kedar, aki azon a tel-avivi Bar Ilan egyetemen oktat, ahol Amir annak idején maga is jogot tanult, múlt kedden Netanjahu mellett kampányolt egy Petah Tikva-i rendezvényen.

„Az embernek, aki megölte Rabint „jud rés” a monogramja”

állította a professzor, arra utalva, hogy Amir monogramja a héber ábécében viszont „jud ájin”.

„Egy olyan vezető politikus állt az ügy mögött akinek azért állt érdekében Rabin likvidálása, mert ki akart lépni az Osló egyezményből”

– mondta Kedar, ugyanakkor nem nevezte néven, melyik politikusra is gondol.

„Itt, erről a helyről kérem, hogy oldják fel a azon dokumentumok hazug titkosítását, melyek nem illenek a Rabin-gyilkos jobboldal teóriájába. Ennek már régen itt lenne az ideje. 24 éve a jobboldalt okolják a gyilkosságért. A Bar Ilan egyetemet, bennünket, mindannyiunkat okolnak.”

– mondta Kedar. „Mindezt miért?” – teszi fel a kérdést Kedar, „mert

Amirt olyanért büntetik, amit nem követett el. Magánzárkában ül 24 éve. Miért magánzárkában? Hogy senkinek ne mondhassa el mi is történt valójában.”

– állítja a neves professzor.

Ezeket a kampányeseményen elhangzott kijelentéseket Joszi HaKohen, a Likud párt egyik aktivistája rögzítette mobiltelefonján és tette közzé Twitteren.

„Ha az egyetem azt kérné tőlem, hogy kérjek bocsánatot, biztosak lehetnek benne, hogy azonnal benyújtom a lemondásomat”

– jelentette ki Kedar.

Kedar a 12-es csatornának adott interjújában megismételte, hogy a véleménye szerint Amir ártatlan, ugyanakkor a gyilkosságért valóban felelős merénylőt nem említette nevén. A professzor — aki rendszeres, és elismert vendége a különböző médiának, így a 12-es hírcsatornának is — elmondta, hogy ugyan eddig nem foglalkozott mélyrehatóan a témával, de annak idején maga is ott volt a gyilkosság helyszínén a tömegben 1995-ben.

„Mindeddig azt láthattuk, hogy ha valaki előállt bármilyen elmélettel a gyilkosság tényleg különös körülményeit illetően, azt rendre leseperték. Engem nem lehet félreállítani, és ki szeretném használni ismertségemet, hogy végre kiderülhessen az igazság a Rabin gyilkosság ügyében.”

-– mondta Kedar.

A Jichák Rábin központ közleményében nevetséges összeesküvésnek nevezte a vádakat

„Mint minden évben ilyenkor, a gyilkosság évfordulóján, előállnak valamilyen összeesküvéselmélettel, amik azonnal a címlapokra kerülnek. Mihamarabbi felépülést kívánunk a professzornak.”

-– szól a közlemény nem kis cinizmussal, majd hozzáteszi

„Intézetünk továbbra is azon munkálkodik, hogy az anarchia, mely a Rabin gyilkossághoz vezetett, soha ne hatalmasodjon el és soha ne történhessen politikai gyilkosság többé Izraelben”.

Fontos megemlíteni, hogy Jigál Ámir ugyan valóban magánzárkában van, de legközelebbi hozzátartozói korábban látogathatták illetve telefonálhatott is nekik időnként. Igaz, ezt a jogot elvették tőle miután a nemrég tartott választások előtt politikai párt létrehozásán fáradozott.

Mordecháj (Motty) Kedar professzor Tel Avivban született 1952-ben, vallásos cionista, az arab kultúra egyik legelismertebb tudósa. A héber mellett kiválóan beszél arabul és angolul is. Kedar huszonöt évet szolgált az izraeli hadsereg titkosszolgálatánál, szakterülete az iszlamista csoportok, az arab országok és az arab média volt.

Jelenleg a tel-avivi Bar Ilan Egyetem előadója, számos nemzetközi konferencia vendége.

Politikai nézeteit tekintve Kedar az ún. nyolcállami megoldás híve, mely, véleménye szerint sokkal jobban tükrözi a térség etnikai és politikai realitását. Meggyőződése szerint ugyanis a nyugati értelemben vett nemzetállamok a Közel-Kelet arab kultúráival összeegyeztethetetlenek, hiszen ott a törzsi kultúrák gyökere sok évezredre nyúlik vissza. Az egyes arab törzsek valamilyen cél melletti összefogása, a megfelelő autonómiák megtartásával sokkal sikeresebb állammodell lehet, mint a mesterségesen, nyugati mintára kreált nemzetállamok. Erre példa az Egyesült Arab Emirátus, mely pont a törzsi realitások figyelembe vétele miatt lényegesen nagyobb hatékonysággal működik a nyugati nemzetállam mintájú Szíriánál, Líbiánál vagy Jemennél. Elképzelése szerint tehát a palesztinoknak nyolc ponton kellene városállamot létesíteni, Gázában, Dzseninben, Nabluszban, Ramallahban, Jerikóban, Tulkaremben, Qalqilijában és Hebron arab részén. Jeruzsálemet tekintve Kedar egyértelműen a zsidó fennhatóságot ismeri el.

A városállamokat Kedar akként képzeli, hogy az egyes országok közvetlenül lennének felelősek az őket körülvevő területekért, saját törvényeik volnának és önálló oktatással rendelkeznének illetve lehetőségük volna saját ipar kialakítására is, persze az Izraelben való munkavállalás lehetősége mellett. E megoldás, Kedar szerint, lehetőséget adna a palesztinok többségének az önrendelkezésre, miközben a maradék vitatott terület Izraelhez tartozna, a benne élő arabok pedig izraeli állampolgárságot kapnának. Ez a megoldás Izrael biztonsága szempontjából is a legmegfelelőbb, állítja a Kedar által is támogatott nézet.