Film készült Jichák Rabin meggyilkolásáról

Az „Uszítás” című alkotás, ami a gyilkos szemszögéből mutatja be a történetet, vasárnap elnyerte az Izraeli Filmakadémia Ofir díját, és Oscarra is jelölni fogják.

A film háttértörténete a következő: 1995. november 4-én este Jigál Amir, egy radikális jobboldali ortodox zsidó, aki ellenezte az oslói egyezmény aláírását, meggyilkolta az akkori izraeli miniszterelnököt, Jichák Rabint.

Rabin ellátogatott egy tömeggyűlésre az Izráel királyai térre (most Rabin tér) Tel-Avivban, amelyet az oslói egyezményt támogatók tartottak. Amikor a gyűlés véget ért, Rabin éppen a városháza lépcsőin lefelé menve, kocsija nyitott ajtaja felé tartott, amikor Amir egy félautomata fegyverből három lövést adott le rá. Két lövés Rabint találta el, míg a harmadik könnyebben megsebesítette Joram Rubint, Rabin testőreinek egyikét.

Rabint jelentős késéssel szállították a közeli Ichilov Kórházba, ahol kevesebb mint 40 perc múlva a műtőasztalon halt bele a vérveszteségbe és tüdősérülésbe.

INCITEMENT Clip | TIFF 2019

This rigorous psychological thriller by American-Israeli director Yaron Zilberman depicts the lead-up to the 1995 assassination of Israeli Prime Minister Yit…

Az Izraeli Film és Televíziós Akadémia Ofir díját elnyerő filmet várhatóan a 2020-as Oscarra is jelölik Legjobb külföldi film kategóriában.

Miri Regev kulturális miniszter erős kritikával illette az Akadémia döntését, mivel az szerinte nem megfelelően nyúl az érzékeny témához, sőt, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, abban az időben az ellenzék tagját, az uszító kampány részeként mutatja be, mint aki gyűlöletteljes retorikát használt Rabin ellen.

„Yigal Amir gyilkos volt, aki golyót repített a nemzet szívébe, és a lehető legszörnyűbb tettet hajtotta végre, miniszterelnököt ölt egy demokráciában. Nem egy filmnek kellene próbálni megérteni őt és motivációit, vagy utalgatni arra, kik lehettek még e gaztett hátterében.”

A filmet országszerte csütörtökön mutatták be az izraeli mozik.