Ganzot akarják miniszterelnöknek az izraeli arabok

Az Egyesült (Arab) Lista vasárnap este történelmet írt azzal, hogy vezetőjük Reuven Rivlin államfőnek a Kék és Fehér párt fejét, Beni Ganzot ajánlotta az ország vezetőjének. 

„Meg akarjuk akadályozni, hogy Netanjahu miniszterelnök maradjon, és a társadalom nagy része is ezt akarja.”

— jelentette ki a párt vezetője, Ayman Odeh.

A keddi szavazás után döntetlennel zárult a kérdés, hogy kinek sikerül kormányt alakítania. Most Reuven Rivliné a tiszt, hogy olyan embert jelöljön, akit a képviselők többsége elfogad.  A jelöltnek 28 nap áll rendelkezésére, hogy működő koalíciót hozzon létre, amely további 14 nappal meghosszabbítható. Ha nem sikerül akkor újabb választást kell kiírni.

Sziszifuszi egyeztetési folyamat indult Izrael következő kormányáról

Reuven Rivlin izraeli elnök kijelentette, a Kék és Fehér illetve a Likud is kell egy működőképes koalíció létrehozásához. Beni Ganz pártja nincs az egységkormány ellen, de Netanjahuból nem kérnek.

Az Egyesült Lista frakcióvezetője, Ahmad Tibi szerint bár Ganz „nem az ő stílusuk”, szavazóik nagyobb ellenérzésekkel viseltetnek Netanjahu irányában, aki „szisztematikusan ellenségnek tekintette őket.” — írja a The Jerusalem Post.

Arab pártok egyetlen politikust sem ajánlottak miniszterelnöki pozícióra Jichák Rabin (1992) óta, de az Egyesült Lista azért döntött most másként, mert szavazataik döntőek lehetnek a Kék és Fehér vezetője számára, aki így elsőként kaphat esélyt a kormányalakításra.

Tibi azért sietett hozzátenni, pártja természetesen továbbra is ellenzékben marad.

Liberman úgy döntött, nem áll egyik nagy párt jelöltje mellé sem

A jobboldali politikus nem akarja sem Netanjahut sem pedig Ganzot Izrael következő miniszterelnökének látni.