Liberman úgy döntött, nem áll egyik nagy párt jelöltje mellé sem

A többek által „királycsinálóként” emlegetett jobboldali politikus nem akarja sem Benjamin Netanjahut sem pedig Beni Ganzot Izrael következő miniszterelnökeként látni. 

A Yisrael Beytenu nem fogja sem a Likud sem pedig a Kék és Fehér párt jelöltjét támogatni; jelentette be Liberman vasárnap délután. A politikus a sajtótájékoztatón felszólította Ganzot, hogy ne lépjen koalícióra az arab közös listával — írja az Arutz7. 

Liberman újra felszólította a nagy pártokat, hogy alkossanak egy nagy egységkormányt és hagyják ki a szerinte „messianisztikus” haredi pártokat. A Yisrael Beytenu vezetője azt is kijelentette, hogy nem hajlandó beülni egy olyan koalícióba, amelynek része a nagyrészt arab pártokból álló Közös Lista.

„A Közös Lista képviselői nem a riválisaink, hanem az ellenségeink”- jelentette ki a politikus, szerinte az arab pártok belülről akarják tönkretenni az országot és felidézte, hogy az arab lista vezetője 2016-ban bojkottálta Simón Peresz temetését és inkább Arafat sírját látogatta meg.

Liberman 8 képviselője nélkül valószínűleg összefogás nélkül a két nagy párt közül egyik sem fogja elérni a 61 fős többséget.

Netanjahu mögött jelenleg 55 képviselő áll, Ganz pedig az arab pártokkal együtt 57-et tudna elérni, ami hiába több, mint a jobboldali koalíció mégsem elég ahhoz, hogy kormányt tudjon alakítani, főleg, hogy a Kék és Fehér párt a Reuven Rivlin államelnökkel kezdett tárgyalásokon világossá tette: semmi szín alatt nem hajlandóak összefogni az Egyesült (Arab) Listával, egyedül cionista pártokkal.

Sziszifuszi egyeztetési folyamat indult Izrael következő kormányáról

Reuven Rivlin izraeli elnök kijelentette, a Kék és Fehér illetve a Likud is kell egy működőképes koalíció létrehozásához. Beni Ganz pártja nincs az egységkormány ellen, de Netanjahuból nem kérnek.