Sziszifuszi egyeztetési folyamat indult Izrael következő kormányáról

Reuven Rivlin izraeli elnök kijelentette, a Kék és Fehér illetve a Likud is kell egy működőképes koalíció létrehozásához. Beni Ganz pártja nincs az egységkormány ellen, de Netanjahuból nem kérnek.

Rivlin elnök elkezdte a konzultációt arról, hogy kit szeretnének a pártok miniszterelnöknek. Az államfő Ganzéknál kezdte az útját és csak utána megy a Likudhoz – írja az i24NEWS. 

Az izraeli államfő ragaszkodik ahhoz, hogy egy egységkormány alakuljon meg a két legnagyobb párt, a balközép Kék és Fehér, illetve a jobboldali Likud összefogásával. A Kék és Fehér párt Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel kapcsolatos tiltakozására, melyet az őt érő vádakra alapoznak, csak annyit mondott, egyelőre nem indult meg az eljárás ellene — írja a The Jerusalem Post.

„Izrael népe stabil kormányt akar. Egy stabil kormány pedig nem jöhet létre a két legnagyobb párt részvétele nélkül,”

— szögezte le Rivlin.

A Kék és Fehér párt delegációjának vezetője, Móse Jáálon kijelentette, minden cionista pártot örömmel látnak a koalícióban, az Egyesült (Arab) listával viszont kizárt az együttműködés.

A keddi szavazás után döntetlennel zárult így kérdés, hogy kinek sikerül kormányt alakítania. Rivliné a tiszt, hogy olyan embert jelöljön, akit a képviselők többsége elfogad.  A jelöltnek 28 nap áll rendelkezésére, hogy működő koalíciót hozzon létre, amely további 14 nappal meghosszabbítható. Ha nem sikerül akkor újabb választást kell kiírni.

A keddi döntetlen után a Kék és Fehér párt 33 választott képviselővel zárt a Likud 31 képviselősége előtt.

Szerdán Netanjahu összehívta a jobboldali és az ultra-ortodox pártok vezetőit, akik segítségével elvileg elérhetné az 55 fős többséget vagy megakadályozhatja, hogy Ganz többségi koalíciót alkosson.

Rivlin az öt legnagyobb párt vezetőjével fog tárgyalni majd hétfőn következnek a kicsik. A tárgyalásokat élőben fogják közvetíteni, ezzel is biztosítva a procedúra átláthatóságát.