Mit jelent Bolton távozása Izrael és Irán szempontjából?

Felmerül a kérdés, vajon lesz-e változás az amerikai külpolitikában, azután, hogy két emblematikusan Izrael-párti politikus, Jason Greenblatt, majd John Bolton is távozott az amerikai kormányzatból? A Jewish National Syndicate írása.

„Donald Trump amerikai elnök és John Bolton hasonló stratégiai platformon vannak, amikor az amerikai katonai erőt az Egyesült Államok gazdasági erejével együtt kívánják felhasználni érdekeik érvényesítése céljából” – nyilatkozta John Sitilides geopolitikai szakértő. „John Bolton kiváló ismeretekkel rendelkezik, remek analitikus és nagyon ért a nemzetbiztonsági kérdésekhez”.

„Ugyanakkor Bolton javaslatai sokszor szembementek Trump azon elvével, hogy a háborús helyzeteket minden lehetséges áron kerülni kell, és más módon szükséges érvényesíteni az Egyesült Államok érdekeit például Kínával, Iránnak, Észak-Koreával vagy a tálibokkal szemben” – tette hozzá.

Bolton távozásának időzítése meglepő, pont a kormányzat által hosszú ideje óta kidolgozott közel-keleti béketerv nyilvánosságra hozatala előtt.

Lemondott John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója

Trump szerint sok kérdésben „erősen eltért a véleményük”.

Ilan Berman, az Amerikai Külügyi Tanács egyik vezetője szerint Trump nézetei, miszerint az Egyesült Államok olyan régi ellenfeleivel szemben is tárgyalásos úton kell sikert elérni, mint Irán vagy Észak-Korea, szemben állnak Bolton maximalista álláspontjával, amelyet már a Bush-érában betöltött hivatali idejében is hangoztatott.

„Bolton távozása nem meglepő. Régóta ismert volt álláspontja mind Észak-Korea, mind Irán tekintetében, illetve, hogy ezzel nem sikerült az elnökkel egy platformra helyezkednie” – mondta Berman.

„Ez Iránra vonatkozóan különösen igaz – a Trump kormányzat régóta a Teheránnal való tárgyalásokat akarja elérni, ezzel szemben Bolton Irán teljes izolálása mellett kardoskodott. Távozása után a tárgyalások esélyei megnőnek.”

Teherán eleddig elvetette a tárgyalás lehetőségét, annak előfeltételeként az amerikai szankciók teljes feloldását követeli.

Bolton és Netanjahu 2019 júniusában Jeruzsálemben

Bolton távozása egy héttel a közel-keleti különmegbízott, Jason Greenblatt kilépése után következett. Greenblatt, Jared Kushner jobbkezeként fontos szerepet töltött be a béketerv kidolgozásában. Bolton nem ismeretlen figura Izrael támogatóinak körében, híresen jó kapcsolatot ápol Benjamin Netanjahu kormányfővel is.

Egy, az amerikai külügyben dolgozó kormányzati illetékes elmondása szerint „korai komoly változásról beszélni. Azt gondoltam, hogy Bolton fantasztikus választás a biztonságpolitikai tanácsadói posztban, mert olyannak látta a világot amilyen, nem pedig olyannak, amilyennek látni szerette volna.

Nagy érdemei vannak abban, hogy Iránra komoly nyomást helyeztünk és abban, hogy kifejezte, nem most van itt annak az ideje, hogy a lábunkat levegyük a gázpedálról. Ha bárki olyan követi, aki az Iránnal kapcsolatos nyomást enyhíteni akarja, az nem lesz jó Izrael számára”.

„Izraeli biztonsági szakértők aggódnak az esetleges amerikai-iráni tárgyalásokkal kapcsolatban. Vajon olyan lenne, mint a Trump-Kim Jong-un találkozó? Ha igen, Izrael számára egy Bolton szerű figura jelenléte nagyon fontos volna. Természetesen nem gondolom, hogy Trump Izraelhez, vagy a zsidó néphez fűződő kapcsolata Bolton távozásával megváltozna”.

A Middle East Forum vezetője, Daniel Pipes úgy véli: „Nem gondolom, hogy Bolton távozása jelentősen megváltozna Amerika Izrael politikája, ami jelenleg is leginkább Jared Kushner befolyása alatt áll”.

Trump Twitter üzenetében azt jelezte, hogy Bolton utódját akár már a jövő héten megnevezi.

Daniel Pipes: „Európa életmódja veszélyben van”

A joguralom és a kapitalizmus oldhatja meg azoknak az országoknak a problémáit, ahonnan a migráció kiindul. Interjúnk a világhírű Közel-Kelet szakértővel.