Izraelt aggasztja a Roháni-Trump találkozó

Izraeli kormánytisztviselők aggódnak, hogy Trump kiszámíthatatlan megegyezést fog kötni Iránnal, amibe Izraelnek egyáltalán nem lesz beleszólása. 

Váratlanul érte az izraeli kormányzatot az a bejelentés, hogy Trump akár már az elkövetkező hetekben találkozhat Hasszan Roháni iráni elnökkel.

Trump kész találkozni Rohánival „megfelelő körülmények” között

A francia köztársasági elnök ezt Donald Trumppal közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette ki hétfőn.

Jeruzsálem elsősorban amiatt aggódik, hogy kiszámíthatatlan, hová vezethet egy ilyen találkozó – írja a Ynetnews. 

Roháni egyelőre azt mondja, hogy csak akkor találkozik Trumppal, ha az feloldja a szankciókat.

Irán csak az ellene hozott szankciók feloldása után tárgyal Washingtonnal

Jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök kedden, egy nappal azután, hogy Donald Trump megerősítette: hajlandó vele találkozni, ha „a körülmények adottak”.

Az izraeliek attól tartanak, hogy az amerikai elnök túl nagy jelentőséget tulajdoníthat a személyes találkozónak, ahogy ezt Észak-Korea esetében tette. Bár Trump barátságosnak mutatkozott az ázsiai diktátorral szemben végül nem enyhített a szankciókon és a status quo nem változott. Az izraeliek remélik, hogy Iránnal kapcsolatban is ez fog történni.

Pence alelnök a bejelentést követően azonnal felhívta Netanjahut, és a Twitteren is megerősítette Amerika Izrael melletti elkötelezettségét.

Vice President Mike Pence Archived on Twitter: „Had a great conversation with Prime Minister @netanyahu this morning. The United States fully supports Israel’s right to defend itself from imminent threats. Under President @realDonaldTrump, America will always stand with Israel! / Twitter”

Had a great conversation with Prime Minister @netanyahu this morning. The United States fully supports Israel’s right to defend itself from imminent threats. Under President @realDonaldTrump, America will always stand with Israel!

Az izraeli kormánytisztviselők szerint amennyiben egy esetleges új iráni-amerikai alkuból kihagynák az iráni rakétaprogram leszerelését, és a terrorfinanszírozás beszüntetését, akkor Izrael nehéz helyzetbe kerülhet. Ugyanis a Trumppal ápolt jó kapcsolat, a zsidó állam irányába tett rengeteg gesztusa korlátozhatja Izrael nyomásgyakorló potenciálját az amerikai elnökre.

A izraeliek szerint még várni kellett volna néhány hónapot, hogy a kemény szankciók hatására az iráni álláspont felpuhuljon a kompromisszumra.

Egyes szakértők szerint a találkozó pozitív hozadéka lehet, hogy a Hezbollah és Izrael közötti feszültség enyhülni fog. Mert még a Hezbollah sem mer háborút kirobbantani egy tárgyalás közepén.

A Hezbollah kizárja a háború lehetőségét Izraellel

De azért szívesen odapörkölnének egyet a zsidó államnak.

Az Egyesült Államok szankcióit Franciaország gyengíti, amely Iránt támogatja az amerikai követelésekkel szemben. Ez abban is megnyilvánult, hogy a G7-es rögtönzött Iránnal kapcsolatos találkozón Macron Irán oldalára állt az amerikaikkal szemben.

Az izraeliek mindenesetre úgy érzik talán az agresszív Trump meg tudja hajlítani az iráni vezetést, végülis bármilyen iráni alku jobb lehet annál, mint amit Obama 2015-ben kötött.

Izrael csak azt szeretné, hogy Iránnak ne legyen atomprogramja.