A Hezbollah kizárja a háború lehetőségét Izraellel

A Hezbollah megtorolja a legutóbbi, a libanoni főváros, Bejrút külterületét érő izraeli dróntámadást, de háború nem valószínű – közölte kedd este Bejrútban a libanoni síita terrorszervezet helyettes vezetője.

Sejk Naím Kászim az RT orosz állami televízió arab nyelvű műsorának nyilatkozott.

„Kizárom, hogy háborús légkör lenne, csupán egy támadásra adandó válasz lóg a levegőben. Mindenről a maga idejében lesz határozat”

— fogalmazott Kászim, és hozzátette, hogy meglepetésszerű támadást akarnak végrehajtani Izrael ellen.

A mozgalom kedden arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy a „megfelelő csapásra” készülnek válaszul a vasárnapi izraeli dróncsapásra.

Vasárnap két drón csapódott be Bejrútban a Hezbollah radikális síita milícia médiaközpontjában, az egyik felrobbant. A bombázásért az al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű, iraki síita milíciákból álló ernyőszervezet Izraelt tette felelőssé.

Drónok harca — izraeli kémdrónokat lőhettek le Bejrút fölött

Irán kamikaze drónokat próbált bevetni Izrael ellen, Bejrút felett pedig lelőtt izraeli kémdrónok okoztak feszültséget. 

Az izraeli újságok honlapjai eleinte bejrúti források alapján izraeli drónokról írtak, de később a helyszíni felvételek alapján azt közölték, hogy a drónok iráni gyártmányúak lehettek. Az izraeli hadsereg nem kommentálta az incidenst, amelyet azonban Haszan Haszrallah, a Hezbollah vezetője a zsidó állam „világos agressziójának” nevezett, amely az első volt azóta, hogy Izrael a 2006-os egyhónapos háború vívott a Hezbollah-hal között.

Szombat éjfél előtt izraeli repülőgépek csapást mértek Damaszkuszhoz közeli célpontokra. Minden esetben olyan szervezetek vagy csoportok voltak a célpontok, amelyek Irántól kapnak támogatást. Haszan Haszrallah szerint a támadásban a szervezet két tagja is meghalt.

Izrael csapást mért az iráni erők elit egységeire Szíriában

Izraeli repülőgépek csapást mértek Damaszkuszhoz közeli célpontokra szombaton éjfél előtt.