Izrael csapást mért az iráni erők elit egységeire Szíriában

Izraeli repülőgépek csapást mértek Damaszkuszhoz közeli célpontokra szombaton éjfél előtt — adta hírül az izraeli hadsereg az MTI szerint.

A közlés szerint a támadás olyan iráni erők ellen irányult, amelyek hónapokon át dróntámadást készítettek elő izraeli célpontok ellen.

A nyilatkozat iráni erőkként az iszlám köztársaság Forradalmi Gárda elit egységét említette, továbbá a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet Szíriában harcoló erőit.

Több mint ezer Hezbollah harcos esett el Szíriában

Legkevesebb 1139 Hezbollah terrorista halt meg 2011 óta Szíriában egy izraeli kutatóintézet, az ITIC felmérése szerint.

Szíriai részről az állami tévé azt közölte, hogy a szír légvédelem megsemmisített minden ellenséges rakétát, még mielőtt azok célba értek volna.

A szír hadsereg viszont úgy fogalmazott a nyilatkozatában, hogy az izraeli rakéták „többsége” semmisült meg a levegőben, azaz nem mindegyik.

Az izraeliek a légitámadás hatását „jelentősnek” mondták.

Izrael gyakran indít légitámadást harci repülőkkel és rakétákkal szíriai célpontok ellen, de általában hallgat ezekről — teszi hozzá az MTI.

Az esemény néhány nappal azt követően történt, hogy az Egyesült Államok elismerte: engedélyével a zsidó állam iráni érdekeltségeket bombázott Irak területén.

Amerika megerősítette: Izrael bombázta az iraki fegyverraktárakat

Amerikai kormányzati személyek megerősítették, hogy az elmúlt hónapokban Izrael többször is iráni érdekeltségeket bombázott Irakban.

(Cikkünk címlapképe illusztráció, az izraeli légierő vadászgépét mutatja. Fotó: IDF)