Amerika megerősítette: Izrael bombázta az iraki fegyverraktárakat

Amerikai kormányzati személyek megerősítették, hogy az elmúlt hónapokban Izrael többször is iráni érdekeltségeket bombázott Irak területén. 

Ahogy a Neokohn korábban megírta, úgy tűnik Izrael csöndes háborút folytat iráni célpontok ellen Irakban. Most a The New York Times is megerősítette ezt.

Egy magas rangú közel-keleti hírszerzési tisztségviselő elmondta, hogy Izrael egy Bagdadtól északra fekvő támaszpontot bombázott júliusban. Amerikai illetékesek úgy értesültek, hogy Izrael az elmúlt napokban is több légicsapást hajtott végre Irakban — írta az újság az MTI szerint.

Júliusban a Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű, többségében síita csoportokat tömörítő terrorszervezet négy támaszpontját érte támadás. A szövetség Irán támogatását élvezi, és ellenzi az amerikai katonai jelenlétet Irakban.

Izrael frontot nyitott Irakban?

Úgy tűnik, hogy a zsidó állam Szíria és Libanon után most Irakban folytatja csendes háborúját Irán síita terrorszervezetei ellen. 

Izrael korábban többször bombázta Irán szíriai érdekeltségeit. Irakra kiterjesztett támadásai azonban a sajtókommentárok szerint kedvezőtlenül hathatnak Bagdad és Washington viszonyára.

A Népi Mozgósítási Erők parancsnokhelyettese, Abu Mahdi al-Muhandisz az Egyesült Államokat tette felelőssé a támadásokért. A Pentagon tagadta, hogy köze lenne a csapásokhoz.

Az izraeli kormány nem vállalta fel a támadásokat. Netanjahu Ukrajnában konkrét esetre nem utalva így nyilatkozott:

„Egy olyan ország ellen, amely az elpusztításunkkal fenyegetőzik, fellépünk bárhol, ahol szükségesnek látjuk, hogy megőrizzük az erőegyensúlyt.”