Izrael frontot nyitott Irakban?

Úgy tűnik, hogy a zsidó állam Szíria és Libanon után most Irakban folytatja csendes háborúját Irán síita terrorszervezetei ellen. 

Az utóbbi egy hónapban iraki síita terrorszervezeteket négy légicsapás is sújtotta. Kedden egy fegyverraktárat bombáztak le Szaladin tartományban, Bagdadtól északra. A helyiek szerint a bombázás az Ali imám 40. brigádját érintette, amely a Popular Mobilization Force síita milícia egyik ága – írja a The Jerusalem Post.   

A keddi iraki támadásban a libanoni síita Hezbollah terrorszervezet tagjai is megsérültek – írja az Al-Arabijára hivatkozva az Arutz 7.

Gázával fogná harapófogóba Izraelt a perzsa rezsim

Irak, Szíria és Libanon síita félholdja után most a Gázai Övezetre fenik a fogukat az ajatollahok.

A támadás idején Ukrajnában tartózkodó Benjamin Netanjahu — a konkrét esetet nem említve — így nyilatkozott:

„Egy olyan ország ellen, amely az elpusztításunkkal fenyegetőzik, fellépünk bárhol, ahol szükségesnek látjuk, hogy megőrizzük az erőegyensúlyt.”

Az iraki védelmi miniszter elrendelte a támadás kivizsgálását.

Háborúra készül a Hezbollah a Golán fennsíkon?

A teheráni rezsim által támogatott terrorszervezet vert tanyát a Golán szíriai oldalán.

Az utóbbi időben az irakiak nyilvánosan nemigen vádolták Izraelt a légitámadásokkal, és az izraeli vezetés is hallgatott. Irakban a kormányerők egyre kevésbé tudnak mit kezdeni az Irán zsoldjában álló terrorista milíciákkal.

A feszült amerikai-iráni kapcsolatokat is csak rontotta az iraki helyzet. A perzsa hátterű, síita arab milíciák térnyerése egyáltalán nincs ínyére az amerikaiaknak, akik veszélyeztetve érzik bagdadi nagykövetségüket, és katonai bázisaikat.

Robbanás történt Amerika iraki nagykövetségének közelében

Hétfő este egy helyi síita milíciák bázisán is robbanás történt. A kiváltó okokról még eltérnek a vélemények, de az incidensek során egy ember meghalt és 29-en megsérültek.

A londoni székhelyű Asharq al-Awsat arab nyelvű újság szerint Izrael iraki támadásait amerikai és orosz beleegyezéssel hajtotta végre – írja a Ynetnews. 

A lap úgy értesült, hogy az egyik — vélhetőleg izraeli — támadás célpontja egyenesen az Iráni Forradalmi Gárda iraki fegyverraktára volt. Az újság nyugati diplomatákra hivatkozva azt állítja, hogy

az orosz és amerikai fél külön kérte, hogy Izrael ne vállalja fel a támadásokat, hogy azzal se szítsák tovább a konfliktust.

Egy iraki védelmi szakember szerint az izraeli légierő túlságosan fejlett ahhoz, hogy az iraki légvédelmi rendszer időben érzékelni tudja a támadást.

Ahogy a Neokohn már korábban megírta a támadások vélhetően annak a stratégiának a részei, amelyek azt hivatottak megakadályozni, hogy Irán létrehozhassa a szárazföldi Teherán-Bagdad-Damaszkusz-Bejrút tengelyt, a „síita félholdat„.