Háborúra készül a Hezbollah a Golán fennsíkon?

Az oroszok egy évvel ezelőtt megígérték, hogy Irán nem kerül az izraeli határ közelébe. Most azonban a teheráni rezsim által támogatott terrorszervezet ütötte fel a fejét a Golán szír oldalán. 

Az Irán elleni „háborúk közti hadművelet” gőzerővel folyik. A Perzsa-öböltől, Irakon és Szírián át Libanonig tart a műveleti terület. Júliusban az izraeli hadsereg több akciót is végrehajtott Szíria déli részén. A támadásokat a Hezbollah katonai bázisai ellen célozták – írja a Haaretz.

Egyes akciók híre csak lassan jutott el Izraelbe. Az izraeli média például csak az arab lapokból értesült, hogy a légierő két akciót hajtott végre Irak területén. Ezek az izraeli lépések elsősorban az iráni folyosó tervét hivatottak megakadályozni. Irán ugyanis létre akar hozni egy szárazföldi Teherán-Bagdad-Damaszkusz-Bejrút tengelyt.

Irán nemrég hosszú hatótávú rakétákat telepített Irak nyugati részére, feltételezhetően pont azzal a céllal, hogy az izraeli légierő ne tudja elérni őket.

Mindeközben Izrael folytatja a harcot a Golánon.

A sűrű izraeli akciók azt bizonyítják a Haaretz szerzője szerint: kár volt abban bízni, hogy az oroszok valóban távol tudják tartani Iránt. Izrael az orosz ígéretért cserébe biztosította Moszkvát, nem fog beavatkozni abba, hogy Asszad visszafoglalja Szíria déli régióit.

Az izraeli hadsereg hadműveleti igazgatóságának vezetője, Aharon Haliwa vezérőrnagy múlt hónapban Moszkvában járt. Mikor az izraeliek a határ közelében építkező Hezbollahról panaszkodtak, az oroszok állítólag úgy reagáltak, hogy az ígéretük csak Iránra vonatkozott.

A Hezbollah ugyanúgy készül az Izraellel való háborúra, mint ahogy 2006-ban tette. Akkor a libanoni határfalukat fordította át katonai erődítményekké most pedig ugyanezt teszi a Golán szíriai részén.