Robbanás történt Amerika iraki nagykövetségének közelében

Hétfő este egy helyi síita milíciák bázisán is robbanás történt. A kiváltó okokról még eltérnek a vélemények, de az incidensek során egy ember meghalt és 29-en megsérültek, — számolt be róla a The Jerusalem Post.

Az Al Mayadeen hírügynökség információi szerint robbanás érte az iráni támogatást élvező síita milíciák dél-bagdadi bázisát. Nem sokkal ezután becsapódó tüzérségi lövedékekről számolt be a Sky News Arabia a bagdadi zöld zónán belül, ahol a Amerika iraki nagykövetsége is található.

Az Al Mayadeen tudósítójának beszámolója szerint a robbanásokat az al-Hasd as-Saabi illetve Népi Mobilizációs Egységek (PMU) által elfoglalt bázisán tárolt tüzérségi lövedékek okozták az Abu Dsir területen.

Green Zone, Bagdad, Irak

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

Egy másik hírforrás, az Al-Ain azonosítatlan repülőről is szólt, ami a támadást nem sokkal azután hajtotta végre, hogy a PMU nehézfegyvereket és rakétákat szállított a bázisra.

Az incidensről készült videón jól látszik a PMU fegyverraktárából áramló hatalmas füstfelhő.

Erem News – إرم نيوز on Twitter: „انفجار هائل بمستودع أسلحة جنوب #بغداد.. وتقارير عراقية تؤكد تبعيته للحشد الشعبي وفرار سكان المنازل القريبة بعد أن طالتهم الشظايا #إرم_نيوز #العراق #Iraq pic.twitter.com/HmKezFQtzY / Twitter”

انفجار هائل بمستودع أسلحة جنوب #بغداد.. وتقارير عراقية تؤكد تبعيته للحشد الشعبي وفرار سكان المنازل القريبة بعد أن طالتهم الشظايا #إرم_نيوز #العراق #Iraq pic.twitter.com/HmKezFQtzY

A Reuters riportja szerint azonban robbanásokat a fegyverraktárban kitörő tűzvész okozta, melynek során sokan sérültek meg a környéken. A helyi rendőrség szerint a tüzet valószínűleg hanyagság okozhatta, a nem megfelelő tárolási körülmények és a magas hőmérséklet, ezek indítottak be rakétákat, melyek távolabbi területeket, így a zöld zónát is elérték.

Július eleje óta két támadás is érte iráni támogatású síita milíciákat Irakban.

Az első az észak-bagdadi Amerli bázist érte július 19-én, amiért mind iraki, mind iráni források Izraelt hibáztatták, sőt, az Asharq Al-Awsat riportja szerint „diplomáciai források” is megerősítették, hogy izraeli F-35-ös vadászgépek voltak a felelősek az akcióért.

Az Al Arabiya televízió híradása szerint röviddel a támadás előtt iráni gyártású ballisztikus rakétákat szállítottak a bázisra. A repülő kiléte akkoriban még nem volt ismert, Amerika tagadta, hogy bármi szerepe lenne az incidensben. Az Iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah tagjai haltak meg a támadások során.

A Gárdához kötődő egy névtelen forrás a Kuwaiti Al-Jarida újságnak úgy nyilatkozott, az előzetes nyomozások arra utalnak, hogy Izrael állhat a támadások mögött, mivel minden bizonnyal egy Amerika egy szíriai légibázisáról indított izraeli drón bombázta le a rövid, és közepes hatótávolságú rakétákat tároló bázist.

Azért is jutottak erre a következtetésre, mivel a rakétamaradványok egy olyan típusra utalnak, amit az izraeli légierő Szíriában is használt.

Az Asharq Al-Awsat egy második támadásról is beszámolt Izrael részéről vasárnap egy asrafi bázis ellen.