Több mint ezer Hezbollah harcos esett el Szíriában

Legkevesebb 1139 Hezbollah terrorista halt meg 2011 óta Szíriában egy izraeli kutatóintézet, az ITIC felmérése szerint.

A szélsőségesek Bassár al-Aszad hadseregének támogatóiként vették ki a részüket a pusztító szíriai polgárháborúból – írja a Jewish Press.

Az áldozatok több, mint fele, 662 fő Dél-Libanonból érkezett a szíriai harcmezőkre. Az érintett libanoni térség hosszú idő óta a Hezbollah legfontosabb támogatói- és utánpótlás bázisát adja.

A terrorszervezet második legfontosabb hátországának a Beeka völgye számít, a felmérés nem kevesebb, mint 300 olyan áldozatról számol be, akik ebből a régióból jutottak a szomszédos országba.

Bejrút térségéből, illetve az északi régióból ugyanakkor alig néhányan kerültek a jelentésben szereplők közé.

Hezbollah-harcosok.

A Hezbollah áldozatainak többségét 2013–2015 között ölték meg, egy olyan időszakban, amikor a szíriai rezsim a puszta túléléséért küzdött. 2015 vége óta, azaz az orosz hadsereg beavatkozását követően a Hezbollah veszteségei évről-évre fokozatosan csökkentek, egészen 2018-ig, amikor már csak 25 Hezbollah terroristát öltek meg ütközetben.

A halálesetek mintegy 10 százaléka, 114 fő, terrorszervezett parancsnoki rétegéből, illetve magas rangú tisztjei közül került ki. Ketten még a libanoni terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah családjából is életüket vesztették.

Jóllehet a Hezbollah súlyos veszteségeket szenvedett Szíriában, ugyanakkor jelentős harci tapasztalatot is szerzett a harcok során, amit Izrael ellen is alkalmazni tud. Másrészről a harcban megölt Parancsnokok magas száma károsan érinti a szervezet katonai képességeit és tudását.

A harcosok egy része egyébként olyan csatákban vesztette életét, amelyek egyértelműen iráni – és nem libanoni, vagy síita – érdekeket szolgáltak. Továbbá a Szíriában meggyilkolt Hezbollah tisztek közül többen vettek részt különböző iráni irányítás alatt álló síita milíciák felállításában és kiképzésében. A kutatóintézet által ismertetett fényképek közül a Hezbollah katonái többön is két szolgálati jelvényt viselnek – a Hezbollah mellett az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) jelzését is.