Drónok harca — izraeli kémdrónokat lőhettek le Bejrút fölött

Irán kamikaze drónokat próbált bevetni Izrael ellen, Bejrút felett pedig lelőtt izraeli kémdrónok okoztak feszültséget. 

Az IDF új, fárszi nyelvű közösségi oldalain adta ki nyilatkozatát hétvégén Szíriában végrehajtott légitámadásával kapcsolatban. Az izraeli hadsereg szerint Javad Ghafari, az Iráni Forradalmi Gárda dandártábornoka áll az Izrael által meghiúsított dróntámadás mögött – írja a The Times of Israel. 

Az IDF szerint Ghafari van megbízva azzal, hogy növelje Irán katonai jelenlétét Szíriában.

„Több tízezer síita működik Ghafari irányítása alatt, akik különböző országokból érkeztek”- olvasható az izraeli hadsereg közösségi oldalán.

Ghafari vezette azt a csoportot is, amely azzal volt megbízva, hogy úgynevezett „kamikaze drónokat” irányítson Izrael felé. A drónokat robbanóanyaggal pakolták volna meg és úgy küldték volna őket izraeli célpontok ellen.

Izrael a hétvégén légitámadást hajtott végre Szíriában a csoport ellen. A támadásban 5 ember halt meg köztük két Hezbollah terrorista. A bombázást megelőző csapásnak szánták, mivel Izrael úgy ítélte meg, hogy a dróntámadás csak idő kérdése.

Izrael csapást mért az iráni erők elit egységeire Szíriában

Izraeli repülőgépek csapást mértek Damaszkuszhoz közeli célpontokra szombaton éjfél előtt.

Egy IDF szóvivő szerint már hetek óta megfigyelés alatt tartották az iráni mozgolódást és, hogy a szíriai határ közelében állomásozó csapatok fel voltak készülve egy esetleges dróntámadásra.

Israel Defense Forces on Twitter: „The weekend that could have turned out differently if it hadn’t been for one bold move: pic.twitter.com/iYrgwjuv6V / Twitter”

The weekend that could have turned out differently if it hadn’t been for one bold move: pic.twitter.com/iYrgwjuv6V

A Hezbollah terrorszervezet vezetője Hasszán Naszrallah bosszúval fenyegette meg Izraelt a támadásért.

Közben izraeli drónok is feszültséget okoztak Libanonban. Hétfőn jelentek meg a hírek, hogy Bejrút felett lelőttek két izraeli drónt. Több libanoni síita terrorszervezet, köztük a Hezbollah is azt állította, hogy a drónok robbanóanyaggal voltak felszerelve. A libanoni elnök egyenesen hadüzenetnek nevezte az esetet.

Libanon: „hadüzenettel” érnek fel az izraeli dróntámadások

Michel Aoun elnök hétfőn az ENSZ Libanonnal kapcsolatos ügyekért felelős speciális koordinátorával, Jan Kubissal tárgyalta meg a legfrissebb fejleményeket.

Azonban az i24 News titkosszolgálati forrásai szerint felderítő drónok zuhantak le Bejrútban.

A drónok nem izraeli gyártmányúak, de katonai célra alakították át őket. A szerkezetek információgyűjtésre voltak kialakítva és

önmegsemmisítő funkcióval is rendelkeztek, ezért találhattak robbanószert a roncsokban.

Matthias Inbar / i24NEWS

Az orosz külügyminisztérium kedden azt nyilatkozta, hogy a libanoni kormány az oroszok segítségét kérte, hogy oldódjon a feszültség Izrael és Libanon között. Az Al-Akhbar libanoni napilap információi szerint az amerikaiak arra kérték a libanoni vezetést, hogy fogják vissza a Hezbollahot.