Libanon: „hadüzenettel” érnek fel az izraeli dróntámadások

Michel Aoun elnök hétfőn az ENSZ Libanonnal kapcsolatos ügyekért felelős speciális koordinátorával, Jan Kubissal tárgyalta meg a legfrissebb fejleményeket.

A libanoni elnök kijelentette, országának joga van megvédenie magát, mivel az izraeli dróncsapások „hadüzenettel” érnek fel — írja a The Jerusalem Post.

„A történtek hasonlóak egy hadüzenethez, ami feljogosít minket arra, hogy fellépjünk szuverenitásunk védelme érdekében.”

— idézte Aount hivatalos twitter oldala.

Vasárnap kora reggel két drón zuhant le Bejrút déli, Hezbollah terrorszervezet által uralt külvárosában. Bár adrónokról nem bizonyosodott be, hogy Izraelből érkeztek, az iráni támogatást élvező szervezet figyelmeztette a határon állomásozó izraeli katonákat: a válasz nem marad el.

Mégsem izraeli drónok zuhantak Bejrútra?

A drónok iráni gyártásúak lehettek, ám ez különösebben nem zavarja a libanoni miniszterelnököt, aki továbbra is Izraelt vádolja.

A történtek kapcsán Michel Aoun elnök hétfőn az ENSZ Libanonnal kapcsolatos ügyekért felelős speciális koordinátorával, Jan Kubissal tárgyalta meg a legfrissebb fejleményeket.

A találkozótól függetlenül Szaad al-Hariri miniszterelnök valamint a libanoni belügyminiszter, védelmi miniszterek és a hadsereg vezetője a hétfői napon szintén összeültek, hogy biztonsági kérdésekről tárgyaljanak, azonban a hivatalos nyilatkozat nem tért ki további részletekre.

Hariri, aki szerint a drónokkal regionális feszültségeket igyekeztek felszítani, hivatalos információ szerint a közeljövőben az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagországának nagyköveteivel készül találkozni.

Dróncsapást hajtott végre Izrael libanoni terrorcélpontok ellen

Hétfőre virradóra három izraeli rakéta vette célba a Hezbollahhoz kötődő Palesztin Felszabadítási Népfront terrorszervezet bázisát Kuszajában, a Bekaa-völgyben – jelentette az an-Nahar libanoni lap.

Libanoni források szerint Izrael nem csak a hétvégén, hanem hétfő hajnalban is dróncsapást intézett Bekaa völgyi palesztin terrorcélpontok ellen. Bár a támadásért a zsidó állam nem vállalta a felelősséget, Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerint

ez volt az első izraeli támadás a 2006-os libanoni-izraeli háború óta.