Trump a demokrata képviselőnőknek: „kérjetek bocsánatot Izraeltől!”

Keményen megfeddte tweetjeiben Donald Trump amerikai elnök azokat a „szélsőbalos kongresszusi képviselőnőket”, akik szerinte sokakat magukra haragítottak „bolond beszédeikkel”. Kimondatlanul bár, de sejthető, hogy az elnök itt többek között Ilhan Omar és Alexandra Ocasio Cortez közelmúltban tett botrányos kijelentéseire utalt.

„Mikor fognak végre a szélsőbaloldali kongresszusi képviselőnők bocsánatot kérni az országunktól, Izrael népétől sőt még az Ovális elnöki irodától is azért a bolond nyelvezetért amit használnak és a borzalmas dolgokért amit kimondtak?”

— írta hétfőn Trump egyik bejegyzésében.

„Sokakat magukra haragítottak szörnyű és undorító tetteikkel”

— folytatta az elnök.

Bár nem mondja ki egyértelműen, sejthető, hogy kemény üzenetét Alexandra Ocasio-Cortez (AOC) new-yorki, Ilhan Omar minnesotai, Rashida Tlaib michigani és Ayanna Pressley massachusettsi demokrata képviselőnőknek címezte, akik már számos ellentmondásos, sőt botrányos megnyilvánulásukról híresültek el.

Faji szegregációval vádolja Izraelt az USA palesztin származású kongresszusi képviselője

Úgy tűnik, Rashida Tlaib versenybe szállt Ilhan Omarral, hogy melyikőjük tud meredekebb kijelentéseket tenni.

Trump egy későbbi tweetjében Lindsey Graham republikánus szenátor szavaival is megerősítette saját kijelentéseit, aki szerint „AOC és bandája egy rakás kommunista, gyűlölik Izraelt, gyűlölik saját országukat is”.

Említést tett Ocasio-Cortez közelmúltban tett, a zsidóságot érintő, finoman szólva is vitatható kijelentéseiről is. A demokrata politikusnő legutóbb az amerikai-mexikói határon elhelyezkedő menekülttáborokat nevezte „koncentrációs táboroknak”, illetve korábban az Izrael-barát politikusokat vádolta azzal, hogy az AIPAC (legbefolyásosabb amerikai zsidó lobbiszervezet) lefizeti őket, mondván „ez mind a Benjaminokról szól”.

Ocasio-Cortez: Trump koncentrációs táborokat tart fenn

Az amerikai demokrata képviselőnő újra messzire ment kijelentéseivel.

„Antiszemiták, Amerika-ellenesek (…) Izraelről úgy beszélnek mint egy csapat gengszterről, nem az egész régió áldozatairól (…) politikájuk el fogja pusztítani az országunkat! Kell még többet mondanom?”

— idézte az elnök Grahamet.

Tlaib és Omar Izrael lelkes kritikusai, illetve a zsidó állam elleni nemzetközi bojkottmozgalom támogatói. Pressley ezzel szemben a BDS ellen, de a kétállami megoldás mellett foglal állást.

Tlaib jelenleg is szervez egy kongresszusi látogatást a „Nyugati Partra” (Júdea és Szamária) augusztusban, hogy „ellensúlyozza” az American Israel Education Foundation által szervezett izraeli utakat.

Trump elnök első kirohanásában vasárnap felszólította a kongresszusi képviselőnőket, akik „korrupt, rosszul igazgatott” országokból érkeztek, térjenek vissza oda. Azzal vádolta őket, hogy „gonosz módon megmondják az a világ legnagyszerűbb és legerősebb nemzete, az Egyesült Államok népének, hogyan működjön a kormánya,” ahelyett hogy visszamennének országaikba és ott javítanák meg „a totálisan elromlott, bűnnel fertőzött helyeket”.

Trump „eredeti” hazájukba küldené vissza a tiszteletlen demokratákat

Újabb Twitter-bombájával a fiatal progresszív demokratákat bírálta az amerikai elnök, miközben az egyik legfőbb riválisának a védelmére kelt.

A négy képviselőnő közül csak egy, Ilhan Omar nem Amerikában született.

Az elnök megjegyzéseit a demokrata elnökjelöltek rasszistának és xenofóbnak bélyegezték Nancy Pelosy pedig kijelentette, Trump „ismét fehérré akarja tenni Amerikát”.