Folytatódik a szájkarate a Hormuzi-szorosban

A perzsák szerint az USA úgyse merne behatolni az országba, de Trump egyenesen megsemmisítéssel fenyeget. A jelek szerint viszont mindenki inkább kerülné a vérontást.

Az Egyesült Államok nem merne behatolni Irán területére — vélekedett szerdán az iráni Forradalmi Gárda légi elhárításának a parancsnoka a Mehr iráni félhivatalos hírügynökségnek. Az MTI szerint Amirali Hadzsizadeh vezérőrnagy nyilatkozatában hozzátette azt is, hogy erre a lépésre szerinte más ország sem vetemedne.

Az iráni vezető kijelentését megelőzően Donald Trump keményen figyelmeztette kedden a perzsa államot, és azt írta Twitteren:

„Egy iráni támadás bármilyen amerikai dolog ellen hatalmas és elsöprő erőt vonna maga után. Néhány tekintetben az elsöprő kifejezés egyben megsemmisítést is jelenteni fog”

— fogalmazott keddi bejegyzésében Trump, aki szerint a teheráni vezetők csak az „erőből értenek”, és „minden pénzt a terrorra költenek”.

Trump az utolsó pillanatban állította le az Irán elleni támadást

Az elnök az amerikai drón lelövése miatt rendelt el válaszcsapást, amit aztán váratlanul visszavont. Úgy tudni, az iráni légvédelmet támadták volna.

Szerdán Aleddin Barodzsurdi, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának egyik tagja is nyilatkozatot tett, aki azt tanácsolta a térség országainak, hogy igyekezzenek a saját védelmi kapacitásukra és erejükre támaszkodni.

„Az Egyesült Államoknak meg kell tanulnia, hogy Irán nem olyan, mint a térség többi országa, és sosem fogja tudni legyőzni, mert óriási technológiai fejlesztéseket vittünk véghez”

— jelentette ki Barodzsurdi, egyúttal azt állítva, hogy Washington még a legmodernebb drónokkal sem képes büntetlenül megsérteni az iráni légteret.

A síita állam légvédelme a múlt héten lelőtt egy amerikai drónt. Az incidenssel kapcsolatban az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveletekért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtte le egy iráni föld-levegő rakéta. Teherán ezzel szemben többször leszögezte: a drón iráni légtérbe hatolt be, és a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött lőtték le.

A megsemmisített drón ügye kapcsán Irán elnöke Emmanuel Macronnal is egyeztetett telefonon. Az i24 értesülései szerint Hasszán Rohani szerdán azt mondta a francia vezetőnek:

„Iránnak nem áll érdekében növelni a régióban fennálló feszültséget; és sosem, egyetlen országgal — beleértve az USA-t — sem keres háborút”.

A fennálló helyzetet azonban tovább bonyolítja Irán nukleáris ügyekhez való hozzáállása is. Ahogy beszámoltunk róla, Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes kedden azt mondta: Iránnak már nincs oka arra, hogy végrehajtsa a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodásban vállalt két kötelezettségét, mivel nem érvényesül a kölcsönösség elve a szerződésben részes országok – Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország – részéről.

Mindazonáltal hozzátette:

Irán a kötelezettségek teljesítésének fokozatos csökkentésével nyitva hagyja a „diplomáciai kapukat”.