Trump az utolsó pillanatban állította le az Irán elleni támadást

Váratlanul visszavonta az iráni katonai célpontok elleni válaszcsapásra kiadott parancsát Donald Trump amerikai elnök – írja a The Times of Israel. Lapértesülések szerint az utolsó pillanatban állította le a támadást, amelyet az amerikai drón iráni lelövése miatt rendelt el.

A támadás az iráni légvédelmet, radarokat és rakétakilövő állásokat érintett volna.

A The New York Times értesülése szerint Trump jóváhagyta a támadást, de aztán mégis leállította. A lap úgy tudja, Mike Pompeo külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó és Gina Haspel CIA-igazgató támogatta a katonai akciót.

A Fehér Ház csütörtök este nem erősítette meg az értesüléseket.

Az AP hírügynökség úgy tudja, hogy a Pentagon javasolta a támadást, mint lehetséges választ az amerikai drón lelövésére.

A Newsweek azt írta, az egyik célpont az irániak orosz légvédelmi rendszere, az S–125 Nyeva/ Pecsora lett volna. Washington szerint egy ilyennel lőtték ki az drónt.

S-125 fotó: wikimedia commons

A katonai műveletet helyi idő szerint este fél nyolc körül törölték, miután Trump az Iránnal szembeni stratégiáról egyeztetett vezető nemzetbiztonsági tanácsadókkal és kongresszusi vezetőkkel.

Korábban, amikor kérdezték, hogy lesz-e válaszcsapás, csak annyit mondott:

„Hamarosan meglátják.”

Trump kijelentette, hogy Irán hatalmas hibát követett el az amerikai drón lelövésével a Hormuzi-szorosnál.

Washington szerint a drón nemzetközi vizek felett repült, amikor lelőtték, Teherán viszont azt állítja, hogy a pilóta nélküli gép megsértette a légterét.

A védelmi minisztérium kiadott egy térképet, amelyen jól láthatóan jelölik a területeket és a gép lelövésének helyszínét.

fotó: EPA/Department of Defense HANDOUT

Joseph Guastella, az amerikai légierő altábornagya közölte: a repülőgép 34 kilométerre volt a legközelebbi iráni területhez, és nagy magasságban repült, amikor lelőtték egy föld-levegő rakétával.

Az iráni külügy nemrég azt közölte: cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra, hogy az iráni Forradalmi Gárda által lelőtt amerikai drón behatolt az ország légterébe.

A közlemény szerint ez az első eset, hogy az Egyesült Államok hadserege iráni felségterületre hatolt be.

Washingtonnak szánt üzenet volt az amerikai drón lelövése

Washingtonnak szánt világos üzenetnek nevezte csütörtökön az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka az iráni légtérbe behatoló amerikai drón lelövését.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes telefonon beszélt Svájc teheráni nagykövetével, ugyanis a Washington és Teherán között 1979-ben bekövetkezett diplomáciai szakítás után az alpesi ország vállalta az Egyesült Államok diplomáciai és konzuli képviseletét Iránban.

Aragcsi megerősítette azt az iráni álláspontot, hogy a drónt a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött lőtte le az iráni Forradalmi Gárda. Hangsúlyozta mindamellett, hogy országa nem akar háborút, de mindent meg fog tenni határai védelméért.

A közlemény szerint Markus Leitner teheráni svájci nagykövet arról biztosította Aragcsit, hogy közvetíti üzenetét Washington felé, az iráni külügyminisztérium részéről pedig ígéretet tettek, hogy a pénteken további részletekkel szolgálnak Leitnernek a lelőtt drón ügyében.