Pompeo Berlinben kiállt a kipa viselése mellett

„Egyikünknek sem szabad meghunyászkodnia az előítéletek előtt”, reagált az amerikai külügyminiszter Németország antiszemitizmus-megbízottjának tanácsával kapcsolatban.

Felix Klein megjegyzése, miszerint „nem tanácsolja hogy a zsidók mindig, mindenhol kipát viseljenek Németországban”, nagy botrányt kavart mind a média, mind neves politikusok körében. Azóta maga a megbízott is változtatott álláspontján, és egy közelgő Izrael-ellenes rendezvény miatt arra szólította fel az embereket, hogy a szolidaritás nevében viseljenek kipát a köztereken:

„Felszólítok minden berlini és német állampolgárt, hogy a következő szombaton viseljen kipát, ha a berlini al-Kudsz nap alkalmából ismét tolerálhatatlan támadások történnének a zsidók és Izrael ellen”.

Német kormány: nem biztonságos kipát hordani Németországban

Álláspontot változtatott a német kormány, most már nem javasolja a kipák viselését.

Pompeo pénteki, berlini látogatása során tért ki az esetre.

„Aggodalommal töltött el bennünket, hogy a zsidóknak biztonsági okokból nem ajánlják a nyilvános kipaviselést. Egyikünk sem hunyászkodhat meg az előítéletek előtt.”

Korábban Amerika németországi nagykövete is szembehelyezkedett a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottjával. Richard Grenell egy Twitter-bejegyzésében buzdította Németország zsidóságát arra, hogy viseljenek bátran kipát.

„Az ellentéte a valóság. Viseljék csak a kipájukat. A barátjukét is. Kérjenek kölcsön egy kipát, és hordják a zsidó szomszédaink helyett is. Mi egy sokszínű társadalom vagyunk, erről tájékoztassák az embereket.”

— fogalmazott üzenetében a diplomata.

Számos nyugati országhoz hasonlóan Németország is riadtan figyelte az antiszemitizmus és más rasszista gyűlöletbeszédek számának növekvését az elmúlt években, míg a politikai klíma egyre durvábbá vált, és polarizálódott.

A Független Hírügynökség tavalyi beszámolója szerint Németországban korábban is élt többmilliós muszlim közösség – jórészt törökök -, de eddig körükben nem volt tapasztalható komoly antiszemitizmus. Trump amerikai elnök döntése, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, felerősítette az antiszemita tendenciákat szerte Németországban.

Tavaly egy Dávid-csillagos nyakláncot viselő férfit megtámadtak Berlin központjában, néhány héttel korábban pedig nemzetközi visszhangot is keltett, amikor egy szír fiatal fényes nappal szíjjal megvert egy arab-izraelit, amiért az kipát viselt.

Néhány napja az izraeli államfő, Reuven Rivlin is kifejezte, mennyire sokkolta Klein figyelmeztető üzenete, amit az „antiszemitizmus előtti kapitulációnak” nevezett.

„Sosem fogunk behódolni, és nem fogjuk leszegezni a tekintetünket. Nem fogunk soha legyőzöttként reagálni az antiszemitizmusra – ezt elvárjuk és követeljük a szövetségeseinktől is.”

Izraeli elnök: Németország kapitulált az antiszemitizmussal szemben

Sokkolta Reuven Rivlint az, ahogy Berlin állami szinten tanácsolta a kipaviselés mellőzését Németországban.

Angela Merkel szóvivője pedig leszögezte, hogy a német állam felelőssége, hogy biztosítsa, „bárki bárhova teljes biztonságban elmehessen kipával a fején.”

Németországban az elmúlt évben 20%-kal megnövekedett az antiszemita incidensek száma a német belügyminisztérium adatai szerint, melyek 90%-áért a szélsőjobbot tették felelőssé.

Felix Klein figyelmeztetése azonban nem példa nélküli az országban, maga a Németországi Zsidóság Központi Tanácsa eddig is számos ellenjavallatot tett a nyilvános kipaviseléssel kapcsolatban.

A német államfő, Frank-Walter Steinmeier pénteken felhívta telefonon a zsidó tanács elnökét, Josef Schustert az üggyel kapcsolatban, és leszögezte „az állam feladata zsidó polgártársaink védelme, és közbeavatkozni, amikor szükséges.”

Németországban is egyre több a zsidók elleni támadás

Egy év alatt 60 százalékkal emelkedett a zsidók elleni erőszakos támadások száma – derül ki a legfrissebb német bűnügyi statisztikákból.