Német kormány: nem biztonságos kipát hordani Németországban

A német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja, Felix Klein arra szólította fel a zsidó közösséget, hogy ne viseljenek kipát nyilvános helyeken — írja a német közszolgálati Deutsche Welle (DW).

„Nem javaslom a zsidóknak, hogy mindenhol, mindig [sic!] kipát viseljenek Németországban”

— mondta Klein egy szombati interjújában.

A kormányhivatalnok hozzátette, hogy „a kérdésben korábbi álláspontja ezzel megváltozott”.

A német zsidó közösséget 2017-ben 1504, 2018-ban pedig 1646 támadás érte, ami 10%-os növekedést jelent. Az erőszakos atrocitások száma ezen belül 37-ről 62-re nőtt.

Tavaly például egy Dávid-csillagos nyakláncot viselő férfit megtámadtak Berlin központjában, néhány héttel korábban pedig nemzetközi visszhangot is keltett, amikor egy szír fiatal fényes nappal szíjjal megvert egy arab-izraelit, amiért az kipát viselt.

Klein azt javasolta, hogy a rendőrséget, a tanárokat és az ügyvédeket jobban képezzék ki, hogy felismerjék: mi is számít antiszemitizmusnak.

Interjújában az antiszemitizmus növekedését a holokauszt emléke elleni támadásoknak és az internetnek tudta be.

A cikk idézi Claudia Vanoni berlini antiszemitizmus-szakértőt, aki úgy nyilatkozott, hogy „az antiszemitizmus az utóbbi időben hangosabb, agresszívabb és kirívóbb lett”.

A DW végül azt teszi hozzá, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt és a menekültválság is hatással lehetett az antiszemitizmus növekedésére.

Tavaly ilyenkor Klein még azt nyilatkozta, hogy „elméletben” a német zsidók félelem nélkül viselhetnek kipát, noha már akkor is hozzátette, hogy „nem mindig”.

„Izrael a mi balszerencsénk” — így kampányolnak a német neonácik

Az izraeli külügy tiltakozását fejezte ki a tüntetés engedélyezése miatt.