Német kormánybiztos: mégis hordjanak kipát a zsidók

Korábban azt mondta, hogy a növekvő zsidógyűlölet miatt nem javasolják a kipa hordását, most mégis a viseletére bátorít, mert szerinte azzal az antiszemitizmus ellen lehet tiltakozni.

Ahogy beszámoltunk róla, néhány nappal ezelőtt nagy botrányt kavart, hogy Németország antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja, Felix Klein arra szólította fel a németországi zsidókat, hogy

ne viseljenek kipát nyilvános helyeken, mert az erősödő antiszemitizmus miatt ez veszéllyel járhat.

A bejelentés vasárnap az izraeli államfőt is megszólalásra késztette, aki elmondta, hogy sokkolta a német nyilatkozat. „Elismerjük és nagyra értékeljük a német kormány erkölcsi álláspontját és elkötelezettségét az országukban élő zsidó közösségért. Ezzel együtt a német zsidók biztonsága iránt érzett félelem felér egy kapitulációval az antiszemitizmus előtt, és mindez egy beismerése annak, hogy a zsidók nincsenek biztonságban a német földön” – jelentette ki Reuven Rivlin.

Egyre több zsidót vernek meg Németországban

Csaknem 20%-kal nőtt 2018-ban az incidensek száma.

A HVG mai tudósítása szerint azonban változtatott álláspontján a német kormány, és egy közelgő Izrael-ellenes rendezvény miatt a kormánybiztos arra szólította fel az embereket, hogy a szolidaritás nevében viseljenek kipát a köztereken. Klein Felix a következőt nyilatkozta:

„Felszólítok minden berlini és német állampolgárt, hogy a következő szombaton viseljen kipát, ha a berlini Al-Quds nap alkalmából ismét tolerálhatatlan támadások történnének a zsidók és Izrael ellen”.

Az Al-Quds a Ramadan utolsó péntekén évente megrendezett Izrael-ellenes demonstráció — emlékeztet a zsido.com.

Az ügyben megszólalt Angela Merkel is, aki a CNN-nek azt mondta, hogy Németországnak szembe kell néznie azokkal a sötét erőkkel, amelyek egyre nagyobb támogatásra találnak náluk és a világ más tájain. A kancellár szerint a németeknek a múltjuk miatt fokozott éberséget kell tanúsítaniuk.

Merkel: sajnos mindig is voltak antiszemiták közöttünk

Németország kancellárja szerint ma minden zsidó intézményt rendőri védelemmel kell ellátni. 

A teljes cikket a zsido.com oldalon lehet elolvasni.