Egyre több zsidót vernek meg Németországban

Csaknem 20 százalékkal nőtt 2018-ban az antiszemita incidensek száma Németországban, ahogy a rasszista indíttatású támadások aránya is növekedett — derül ki az ország belügyminisztériumának legfrissebb jelentéséből.

A kedden közzé tett adatok szerint a hivatalos szerv munkatársai 7 701 esetben regisztráltak idegenellenes bűncselekményeket, ami 19.7 százalékos növekedést jelent a 2017-es évhez képest. Az esetek közül 1 799-szer antiszemita inzultusról számoltak be.

Horst Seehofer nyilatkozatában azt mondta, hogy az ügyek 90 százalékában szélsőjobboldali elkövetők voltak a felelősök.

Tényleg a szélsőjobboldaliak támadják a német zsidókat?

Seehofer állítását kritikával kell kezelni a Migrációkutató Intézet idei elemzésének fényében. A politikailag motivált bűncselekmények kivizsgálásáért felelős német rendőrségi iroda ugyanis a négy kategóriára bontva közli a támadók hátterét: jobboldali, baloldali, külföldi és „egyéb”. Ez a módszer az antiszemita támadásokat vizsgáló szakirodalom szerint is problematikus, ugyanis „klasszikus” szélsőjobboldali megnyilvánulások muszlimok között is népszerűek lehetnek.

Német és holland médiumok is beszámoltak példának okáért arról, hogy fiatal muszlimok és menekültek a náci Németország vezetőit vagy a holokausztot méltatták. A német rendőrség saját kategóriái szerint a „jobboldali” megnyilvánulások között lehet bármiféle „rasszista” eszmeiség, melybe értelemszerűen a palesztin vagy pánarab nacionalizmus is beletartozhat.

A politikailag motivált bűneseteknél a német rendőrség általában külön kategóriaként kezeli a vallási szélsőségeket, azonban ezt a kategóriát nem tüntettik fel a zsidóellenes atrocitásoknál. A „külföldi ideológia” ugyan lehetőségként szerepel, de az a rendőrség definíciói szerint a nem-vallásos külföldi ideológiákat takarja. Hasonlóan problematikus, hogy az Izrael-ellenes atrocitásokat a német rendőrség külön kategóriában kezeli, amibe alkalmanként zsinagógagyújtogatások is belekerültek.

Jellemző, hogy az Európai Unió alapjogi ügynökségének (FRA) tavaly év végi felmérése szerint a megkérdezett német zsidók többsége muszlim elkövetőket nevezett meg zaklatóikként.

„Egy szabad és toleráns Európában ugyanúgy meg kell védenünk egy fejkendős hölgyet, mint egy férfit fején kipával” — fogalmazott a közzé tett jelentés kapcsán Heiko Maas német külügyminiszter Berlinben.

Felix Klein, Németország antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosa „rendkívül riasztónak” nevezte az adatokat. Elmondása szerint számított arra, hogy az esetek növekvő számot mutatnak az előző évre vonatkozóan, de az országnak minden erejével meg kell akadályoznia, hogy ez a trend folytatódjon a jövőben– olvasható az i24NEWS oldalán.

Bajba kerülhet, aki kipával lép ma utcára Hollandiában

A holland főrabbi napirendjét előre megosztja a holland rendőrséggel, hogy tudják: mikor, merre jár.